Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Ştiri / Cultură

06 Ian. 2019 / 15:48

Omagiu scriitorului Leo Butnaru la 70 de ani de la naştere

„Supremele universităţi ale verbului. Leo Butnaru la 70 de ani” a fost genericul expoziţiei şi medalionului literar ce a reunit, la început de an, la Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, cititori şi condeieri interesaţi de opera şi destinul omagiatului, relatează Moldova 1.

Flori şi daruri pline de semnificaţii a primit scriitorul Leo Butnaru de ziua lui.

„I-am dat o călimară că asta-i sapa lui pe toată viaţa, acesta e şi computerul lui Eminescu, altor scriitori”, a menţionat Gheorghe Caraman, ctitor.

În aceeaşi albie a bucuriei revederii la început de an, unii prieteni cercetau expoziţia consacrată operei lui Leo Butnaru.

„Desprind o epocă, un timp şi un scriitor printre puţinii din Republica Moldova, scriitor profesionist care scrie şi trăieşte din scris. S-a construit pe sine şi a dat câteva genuri importante pentru literatura română”, susţine Maria Şleahtiţchi, critic literar şi scriitoare.

„Este cu adevărat un spirit european care a cucerit mai multe meridiane, un scriitor deopotrivă de spiritul bibliotecii şi de realitatea în care trăieşte”, a spus preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu.

„Expoziţie originală în care am încercat să surprindem fenomenul Leo Butnaru în toată complexitatea sa, de aici şi diversitatea. Sunt expuse cărţile, o galerie întreagă de fotografii, o serie de lucrări de artă plastică”, a specificat Vasile Malaneţchi, directorul Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.

Un loc deosebit în activitatea scriitorului îl ocupă traducerile din Avangarda rusă, ucraineană, europeană, printre acestea un volum cu totul impresionant.

„Are peste patru kilograme, o carte netransportabilă, la Moscova dacă o duc îmi ia jumătate de bagaj la avion. Este o carte unicat şi în context rusesc pentru că adună 250 de autori din Avangarda rusă”, a declarat scriitorul Leo Butnaru.

Leo Butnaru spune că a reuşit să abordeze atâtea genuri literare şi să scrie numeroase cărţi deoarece: „Activitatea mea a fost în concordanţă cu cerinţele editurilor şi revistelor de peste Prut, 90 procente din cărţile mele le-am publicat dincolo şi mă bucur că noi, cei de la Chişinău putem da nişte valori pan-româneşti”.

Originale şi  încercările lui Leo Butnaru în domeniul artei plastice, iar din cele trei portrete ale omagiatului, realizate de maeştri ai genului în diferite perioade ale vieţii, se întrevede personalitatea complexă a scriitorului, dorinţa de a cuceri noi culmi literare.

Comentarii