Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Ştiri / Regional

06 Ian. 2019 / 18:02

Tradiţia de a vesti naşterea lui Iisus se păstrează cu sfinţenie în unele localităţi din ţară

În satul Alexandru cel Bun din raionul Soroca tradiţia de a vesti naşterea lui Iisus Hristos se păstrează cu sfinţenie şi astăzi. În fiecare an, preotul merge din poartă în poartă, iar gospodarii şi gospodinele îl întâlnesc cu colaci şi vin. Astfel preotul anunţă enoriaşii că se apropie naşterea lui Hristos şi le binecuvântează casa, relatează Mesager.

„Mergem la fiecare casă, la fiecare creştin, ai noştri ortodocşi, de a duce această veste îmbucurătoare - a vesti naşterea lui Iisus Hristos. Toţi aşteaptă cu mare bucurie, cu candela aprinsă, cu o lumânare aprinsă, de a primi această veste bună”, a spus preotul Anatolie Benzari.  

Pregătirile pentru marea sărbătoare sunt pe ultima sută de metri, gospodinele au copt colaci, crăciunei, au făcut bucate şi aşteaptă ziua de mâine. Totuşi, astăzi încă e zi de post şi gospodinele au pregătit bucate de sec.

„Cel mai important pentru noi este coliva, colacii cu care trebuie să-l primim pe preotul nostru şi mulţumim Domnului că avem biserică în sat. Biserica se construieşte”, susţine Angela Repeţchi, locuitoare din satul Alexandru cel Bun.

„Tradiţia noastră e coliva, după aceea facem plăcinte de sec, cu cartofi, cu varză, învârtită tot de sec, fasole, se face cartofi cu ciuperci”, a menţionat Galina Sârghi din Alexandru cel Bun.   

„Cea mai de răspundere întrebare îmi revine mie ca gospodar. Eu cu vinul, am pregătit vin negru, vin alb. Astăzi e zi de post, dar mâine o să mâncăm şi bucate de frupt”, precizează Vladimir Sârghi din Alexandru cel Bun.

Ajunul Crăciunului este de asemenea sărbătorit în sudul ţării. Dimineaţa, gospodinele termină pregătirile, iar după-amiaza sunt aşteptaţi primii colindători, care, de regulă, sunt copiii. Familia Anei şi a lui Alexandru Vartanian din municipiul Comrat este multinaţională, formată din armeni, ucraineni, români şi găgăuzi. De aceea onorează tradiţiile naţionale ale fiecărui membru al familiei.

„Cina din seara de ajun este un ritual sfânt pentru noi. Această tradiţie provine din Ucraina, din patria mamei. Noi pregătim un număr impar de mâncăruri de post: găluşte cu umpluturi diferite, legume, un borş roşu şi felul principal: coliva din grâu cu seminţe de mac, miere şi nuci. Vă doresc sănătate şi să nu pierdeţi niciodată credinţa în Dumnezeu şi în popor”, a spus Galina Apetroaiei din Comrat.

„M-am născut în Ucraina, în satul Gorbovo nu sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, suntem etnici români din Comrat. Sărbătorim toate sărbătorile aşa cum se obişnuieşte în familie şi în Găgăuzia. Ne întâlnim cu colindătorii, le dăm dulciuri, bani”, afirmă Ivan Apetroaiei.

Primii colindători primiţi de familia Apetroaiei sunt nepoţii.

„Le doresc bunicilor să nu se îmbolnăvească niciodată, să aibă de toate şi să le fie întotdeauna bine”, a specificat Iuri Vartanian.  

Seara, întreaga familie se adună la masa festivă - trei generaţii: părinţi, copii şi nepoţi.

„Aşteptăm cu nerăbdare această sărbătoare. Îi cerem lui Dumnezeu să ne ţină în viaţă şi sănătoşi. De obicei, întreaga noastră familie se adună - toţi cei zece oameni. Dorim tuturor fericire şi bunăstare”, a spus Ana Vartanian.  

Mai aproape de lăsarea întunericului vor porni la colindat cetele de maturi. Dimineaţa, după serviciul divin, părinţii îşi vor aştepta copiii şi nepoţii pentru a sărbători Crăciunul.

Comentarii