Ştiri

Sursa imaginii: btv.md

Ştiri / Social

05 Ian. 2019 / 13:33

Tradiţional, în ajun de Crăciun pe stil vechi, moldovenii taie porcul

Godacii din coteţe nu scapă de cuţit nici în acest an! Tradiţional, în ajun de Crăciun pe stil vechi, moldovenii taie porcul, pentru ca gospodinele să gătească bucate pentru masa de sărbătoare. Obiceiul este respectat cu sfinţenie şi în familia Gnip din Horeşti, Ialoveni, relatează Moldova 1.

Gospodarul casei, Ion Gnip, spune că pentru familia lui a devenit o tradiţie să crească cel puţin un porc pe an, să-l sacrifice în ajun de Crăciun şi să pregătească bunătăţi pentru masa de sărbătoare.
„Tăiem ca să facem Crăciunul la copii, ca să mănânce o bucată de carne. Am învăţat de la bunei, străbunei să tăiem purcel de Crăciun”, a spus gospodarul casei, Ion Gnip.
 
Aşa cum spune tradiţia populară, godacul a fost tăiat dimineaţa. După ce au pârlit porcul şi l-au curăţat bine, gospodarii l-au acoperit cu o plapumă pentru că astfel carnea va fi mai bună, spun ei.
 
Potrivit obiceiului, fierea porcului poate fi un bun indicator al iernii.
 
„Iarna s-o început slăbuţă, dar la sfârşit o să fie cam greluţă”, a menţionat măcelarul Andrei Melenciuc.
 
După ce carnea a fost tăiată şi sortată, gospodina casei a pregătit o friptură, numită şi „pomana porcului” pentru toţi cei care au participat la sacrificarea animalului.
 
„Ce puneţi în friptură: punem usturoi, ceapă, piper negru frunză de dafin, facem mămăliguţă, cu vin şi cu brânză”, a menţionat mama gospodarului, Zinaida Gnip.
 
Din carnea de porc gospodinele gătesc bucate pentru masă de Crăciun.
 
„Facem răcituri, bătută, pârjoale, borş scăzut”, a declarat soacra Ionaa Mihăilă.
 
Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Crăciunul în şapte ianuarie. Tot atunci se încheie şi postul.

Comentarii