PDM a sesizat CEC-ul cu privire la analizele politice a Barometrului Electoral. Reacția iData

bologancollage

În ziua de 4 ianuarie, iData a primit o scrisoare de la Comisia Electorală Centrală prin care a fost informată precum Partidul Democrat din Moldova este îngrijorat de datele și analizele prezentate de către Barometru Electoral, astfel încălcând Codul Electoral.

Despre Barometrul Electoral 2019

Începând cu 7 decembrie 2018, compania Date Inteligente SRL prezintă săptămânal Barometrul Electoral, prin care estimează situația la moment privind posibila configurație a Parlamentului RM după alegerile din 24 februarie 2019, care se vor desfășura după un sistem mixt. În fiecare săptămână sunt aduse actualizări la infografic, în baza informațiilor aflate în mod public, dar și din cercetările proprii.

Sesizarea PDM

sesizare

Răspunsul iData

„Stimată Doamnă Alina Russu,

Compania Date Inteligente SRL a examinat demersul Comisiei Electorale Centrale cu Nr. CEC 8/11 din 4 ianuarie 2019, cu privire la sesizarea Partidului Democrat din Moldova vizavi de difuzarea în zilele de 19 decembrie 2018 și 2 ianuarie 2019 a Barometrului Electoral 2019.

În acest context, dorim să relevăm următoarele:
• Barometrul Electoral 2019 reprezintă un proiect propriu al companiei Date Inteligente SRL, ce conține un ciclu săptămânal de analize a celor mai importante evenimente electorale aferente alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

• Conținutul Barometrului Electoral 2019 îl reprezintă un infografic cu o configurație probabilă a noului Parlament al Republicii Moldova, dar și un comunicat în care explicăm sursele utilizate pentru elaborarea infograficului, inclusiv indicăm linkuri active către sursa primară. Comunicatul este destinat presei și persoanelor interesate de politică, este transmis prin e-mail și publicat pe pagina de facebook a companiei Date Inteligente SRL:facebook.com/dateinteligente.

• Costul proiectului reprezintă în general costul resursele umane angajate în cadrul companiei Date Inteligente SRL. Persoanele care lucrează la acest studiu nu primesc un surplus la salariu pe lângă salariul de bază.

• Ca surse de informații utilizăm:
– Sondaje, și anume:
1. Sursa de bază: Barometrul Opiniei Publice nr.2 din 2018. Sondaj național cu datele prezentate public și a cărui bază de date de asemenea este publică.
2. Sondaj realizat de compania IMAS INVEST SRL pentru ziarul Nisporeni. Unele date din acest sondaj au fost făcute public și utilizate la Barometrul Electoral 2019.
3. Sondaj realizat de compania IMAS INVEST SRL, denumit Barometrul Socio-Politic. Unele rezultate au fost făcute publice și în baza lor s-au operat anumite modificări în Barometrul Electoral 2019.

– Informații disponibile în sursele mass-media din Republica Moldova. Este vorba de declarații, intenții, decizii ș.a. luate de anumite partide politice sau politicieni, care ar putea schimba rezultatul final al alegerilor. Tot aici sunt toate declarațiile oficiale ale concurenților sau potențialilor concurenți electorali.

– Informații disponibile pe pagina Comisiei Electorale Centrale, privind listele de candidați și alte informații relevante pentru procesul electoral.

– Informații privind rezultatele alegerilor anterioare, ce sunt disponibile atât pe pagina Comisiei Electorale Centrale, cât și pe alte pagini specializate în alegerile din Republica Moldova.

– Noi oferim posibilitatea tuturor părților interesate să se expună asupra rezultatelor prezentate în fiecare ediție a Barometrului Electoral 2019 pe adresa activă: tinyurl.com/barometru2019 . La moment, circa 10 persoane au completat acest formular și unele păreri de asemenea au fost considerate pentru următoarea ediție a Barometrului Electoral. De asemenea, primim mai multe mesaje, inclusiv prin Facebook, Messanger, E-mail și apeluri telefonice, unde cetățeni simpli sau reprezentanți ai partidelor politice adresează întrebări și se expun, iar noi le dăm informații și explicații referitor la deciziile luate în cadrul Barometrului Electoral 2019 pe anumite circumscripții sau chiar pe circumscripția națională.

– Începând cu 2 ianuarie 2019, utilizăm și opiniile a 11 experți, care sunt membri relevanți din 7 partide diferite, dar și 4 persoane care se identifică drept experți independenți. La completarea primului chestionar, doar unul din ei, dl. Viorel Cibotaru(Partidul Liberal Democrat din Moldova) a dorit ca numele său să fie făcut public. În rest, noi păstrăm confidențialitatea celorlalți participanți atât timp cât ei doresc asta. Rolul grupului de experți e mai mult de a-i ajuta pe ei să vadă din perspectiva lor alegerile din 24 februarie 2019, iar unele informații le putem utiliza și la Barometrul Electoral 2019.

În lumina celor expuse, specificăm că Barometrul Electoral 2019 nu reprezintă un sondaj de opinie și nici nu pretinde a fi un sondaj de opinie. În elaborarea Barometrului Electoral 2019 nu se aplică metode sociologice specifice realizării sondajelor de opinie. De asemenea, în mod transparent, pe fiecare infografic indicăm că anume compania Date Inteligente SRL elaborează acest studiu și indicăm informațiile primare ce au stat la baza deciziilor. În același context, vă informăm că vom prezenta în continuare Barometrul Electoral 2019, în fiecare miercuri până în ziua alegerilor. S-ar putea să avem o ediție suplimentară înainte de alegeri, dar nu am decis încă dacă vom face sau nu asta.

În final, dorim să reiterăm deschiderea noastră către toate partidele politice implicate în campania electoral, dar și toți candidații pentru a discuta și a le oferi informații care au stat la baza deciziilor luate în Barometrul Electoral 2019. Această deschidere se manifestă și prin realizarea unei emisiuni comune Date Inteligente SRL cu Agora.md, se numește iData Mixter și care a avut deja două ediții, pe 30 decembrie 2018 și pe 4 ianuarie 2019. În această emisiune, ce este transmisă live, se discută rezultatele Barometrului Electoral 2019, inclusiv se abordează subiecte mai detaliate privind deciziile luate pe anumite circumscripții.

Referitor la art. 70, alin. (10) din Codul electoral, vă vom informa suplimentar în cazul în care vom organiza sondaje în perioada electorală.

Cu stimă,
Mihai Bologan, dr. în economie, specialitatea Statistică econonomică,
Director executiv IData – Date Inteligente.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente