Fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, vrea să candideze în circumscripția nr. 15 din Călărași: „Scrutinul din 24 februarie reprezintă ultima șansă de a ne integra în UE prin București”

Fostul ministru la Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, anunță că și-a inregistrat grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea participării sale la scrutinul din 24 februarie 2019. Acesta își propune să candideze pe circumscripția uninominală nr. 15 din Călărași.

Foto: UNIMEDIA

„Această circumscripție are 65522 de cetățeni cu drept de vot. Pe absoluta majoritate dintre ei îi cunosc. Pot spune chiar că-mi sunt prieteni de-o viață. Împreună cu ei am elaborat proiecte în vederea edificării unei noi infrastructuri a localităților, eu fiind ministru al transporturilor și infrastructurii drumurilor”, scrie Chirinciuc.

Chrinciuc își propune să schimbe „la față” localitățile din circumscripția nr. 15.

„E vorba de schimbarea la față a localităților din această circumscripție, dar nu numai. Vrem ca prin proiectele implementate să oferim întregii republici un exemplu de conlucrare rodnică între autoritățile centrale și locale, astfel ca să realizăm o schimbare de mentalitate a populației care mai crede încă în himera comunismului de altădată. Mai concret – vrem să apropiem aceste localități de UE și România implementând Programul Operaţional Comun România - Republica Moldova, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Aria de cooperare cuprinde judeţele Botoșani, Iași, Vaslui , Galați, iar în R. Moldova întreg teritoriul ei. Bugetul programului este de 89.1 milioane euro. De menționat că eu am început implementarea acestui proiect menirea căruia este de a șterge hotarele între frați și de a transforma spațiul românesc din est într-o regiune prosperă. Am adus doar un exemplu că voi fi, ca și până acum, om al faptelor concrete”, mai spune ex-ministrul.

Iurie Chirinciuc a devenit ministru al Transporturilor în anul 2015, din partea Partidului Liberal, în cadrul Guvernului Valeriu Streleț și a rămas în această funcție și din ianuarie 2016, când s-a format un nou Executiv, condus de democratul Pavel Filip. Chirinciuc a fost reținut și plasat în arest la 27 aprilie 2017. La 23 mai el a fost suspendat din funcție. Dosarul său a fost investigat într-o perioadă foarte restrânsă. La sfârșitul lunii iunie a fost trimis în judecată, iar la 9 august a fost deja pronunțată sentința.

Până a deveni ministru, Iurie Chirinciuc a fost un prosper om de afaceri, care, desfășura activități și deținea imobile în Republica Moldova și România. La alegerile parlamentare din 2014 a candidat pe listele Partidului Liberal și a devenit deputat. Atunci când a fost reținut, el a declarat că este victima unei comenzi politice. La fel a declarat și liderul partidului său, Mihai Ghimpu. Unul dintre deputații liberali, Lilian Carp, a declarat, cu referire la acest caz, că dosarul ar face parte dintr-un set de acțiuni puse la cale de Partidul Democrat pentru a scoate Partidul Liberal din alianța de la guvernare. În prezent, Guvernul Pavel Filip este format doar din reprezentanți ai PDM, în timp ce la învestire din el făceau parte și miniștri-liberali.

Amintim că în august 2017, Iurie Chirinciuc a fost condamnat pentru abuz de putere și trafic de influență la 1,4 luni de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei și la plata unei amenzi de 15000 de lei, fără dreptul de a ocupa funcții publice timp de 5 ani. Acesta își recunoscuse vina.


Pub