Ştiri

Sursa imaginii: publika.md

Ştiri / Social

04 Ian. 2019 / 16:44

Mai multe străzi din capitale urmează a fi renovate

Strada Studenţilor din sectorul Râşcani al Chişinău, care nu a mai fost reparată de ani buni, urmează a fi renovată în 2019. Asigurarea vine din partea municipalităţii, iar funcţionarii spun că pregătesc un proiect ambiţios pentru acest tronson. Totodată, continuă modernizarea arterelor Ion Creangă, 31 august, Tighina şi Alexandru cel Bun. Primăria Chişinău îşi propune să reconstruiască şi strada Mesager din capitală.

Chiar dacă în fiecare an, gropile de pe strada Studenţilor sunt cârpite cu astfalt, drumul le dă mari bătăi de cap şoferilor, care sunt nevoiţi să-şi repare mai des maşinile.
 
„La moment foarte greu. Defectată, plină cu gropi şi maşinile parcate unde nu trebuie. Acest drum este rău în prezent, aşteptăm să fie reparat ca să putem circula mai uşor. Pe acest drum circulă un flux mare de maşini şi evident că strada este avariată, iar automobilele noastre se defectează foarte des”, „Şi nu numai Studenţilor, dar mai multe străzi din capitală, ar trebuie reparate”, „Impozite plătim, dar drumuri nimic”, au spus şoferii.
 
Primăria Chişinău îşi propune să modernizeze strada prin construcţia unui nou tronson care va face legătura dintre sectoarele Râşcani şi Ciocana ale capitalei.
 
„Ar urma în anii următori să fie elaborat un proiect de construcţie capitală a unui tronson nou de stradă de la strada Dimo până la strada Sadoveanu. Acest proiect a fost şi este pe agenda direcţiei transport, urmează de definitivăm în 2019 proiectul şi după să stabilim sursele de finanţare acestui tronson de drum”, a declarat şeful direcţiei transport, Vitalie Butucel.
 
 
Şi strada Mesager din Chişinău este plină de gropi. Iar cei care suportă consecinţe sunt şoferii de microbuze, dar şi alţi conducători.
 
„În comparaţie cu cât se plăteşte impozitul pentru drumuri, e foarte, foarte bine în ghilimele. Se circulă rău”, „În fiecare zi circul de trei - patru ori pe zi şi e foarte greu. Spuneau că o să deschidă drumul acesta de la Albişoara, dacă îl deschid aici nuştiu ce va fi. Nu-i bun drum deloc, e foarte greu de circulat pe drumul acesta. Mai ales dacă ninge şi se face oleacă de gheaţă e jale”, au spus şoferii.
 
Autorităţile promit că strada Mesager la fel va fi extinsă şi se va intersecta cu străzile Albişoara şi Calea Ieşilor. Astfel, drumul de trei kilometri va permite fluidizarea traficului rutier în centrul oraşului. Strada va fi asfaltată de la zero, vor fi montate reţelele de canalizare, instalat iluminatul public şi reparate trotuarele. Lucrările de reconstrucţie şi extindere a străzii Mesager vor costa în jur de 250 de milioane de lei, bani care deocamdată municipalitatea nu îi are în buget.
 
„Avem finalizată proiectarea străzii Mesager. Tronsonul nou de la strada Albişoara până la strada Calea Ieşilor şi acest tronson de drum este vital pentru oraş. Sunt costuri mari, deoarece este un tronson de drum nou, putem spune un drum de magistrală”, a spus Vitalie Butucel.
 
În 2019 municipalitatea va continua reabilitarea străzilor 31 august 1989, Tighina, Alexandru cel Bun dar şi Ion Creangă, acolo unde deja a fost amenajat trotuarul, modernizat iluminatul public şi înlocuiţi 48 de piloni de electricitate.

Comentarii