E normal așa – Lux în Sărăcie?

Bună,

numele meu este Marcela, lucrez la teatru, am salariul de 2.900 lei și asta e mașina mea... Astfel începe primul episod din seria de videouri „E normal așa?!”. O întrebare care des răsună în toate colțurile micii Moldove. Proiectul își propune să studieze diverse fenomene paradoxale specifice țării noastre și în fața cărora am început să ne resemnăm, întrebând, pe de o parte ce cred oamenii, iar, pe de altă parte, ce spun experții.

Foto: captură video

Prima serie este dedicată diferenței enorme dintre venituri și cheltuieli și este intitulată simbolic: Lux în Sărăcie. Peste 20% din cetățenii Moldovei trăiesc sub pragul sărăciei relative, fiecare al treilea salariat are venituri mai mici de 3.000 lei, iar pensia minimă nu depășește 800 lei. Cu toate acestea, străzile Chișinăului abundă de mașini scumpe, cu valoarea de 30.000 – 40.000 euro și mai mult. Pentru comparație, costul unei astfel de mașini ar fi salariul mediu adunat lună de lună, timp de 10 ani, fără nici o cheltuială. E normal așa?!

În cadrul fiecărui episod, echipa își propune să dezvăluie un nou paradox, să întrebe părerea cetățenilor și să consulte subiectul cu un expert în politici publice.

Următoarele patru subiecte anunțate sunt:

2. Pensii pentru supraviețuire

3. Justiție dependentă

4. Moldova nu-i Europa

5. La limita existenței

Voi cum credeți? E normal așa?

*Proiectul este realizat de FORTIUS, cu sprijinul Fundației European Endowment for Democracy. Echipa de creație: Ion Ștefanschi, Marcela Nistor, Vera Surățel.


Pub