Ştiri

Sursa imaginii: ea.md

Ştiri / Social

03 Ian. 2019 / 17:33

Liceul din capitală unde elevii vin fără telefoane mobile la ore

Fără telefoane mobile la ore! Elevii de la liceul teoretic „Mihai Viteazul” din capitală îşi lăsă telefoanele mobile în dulăpioare special amenajate în coridorul instituţiei, înainte de a intra la lecţii. Practica este una europeană, iar decizia a fost luată de conducerea instituţiei de învăţământ, în comun cu elevii şi părinţii lor. Proiectul este apreciat atât de profesori cât şi de copii, relatează Mesager.

„Lăsând aici telefoanele, ascultăm mai bine lecţiile, înţelegem mai bine şi nu stăm în telefoane”, spune o elevă.

„De când îmi las telefonul parcă nu mai simt nevoia să mă uit în ghiozdan la fiecare cinci minute, să mă uit ora când se termină lecţia”, spune altă elevă.

„Pe unii copii îi manipulează în acest fel în care să-l folosească de foarte multe ori, de exemplu, la matematică, la un calcul deschid telefoanele şi calculează şi atunci nu se vor putea deplasa în viaţa reală”, declară un elev.

Ideea că telefoanele mobile sunt utilizate nejustificat, la lecţii, a fost împărtăşită atât de elevi, cât şi de profesori, care spun că depozitarea telefoanelor rezolvă problema dezinteresului şcolarilor faţă de ore.

„Până la acest proiect copilul era obsedat doar de magia telefonului, să ştiţi că nu-l observă nici chiar pe profesor, nici pe părinte, nici chiar pe colegul de alături şi comunicarea era doar copil-telefon. Acum în pauze copiii comunică foarte frumos, vorbesc, parcă au şi uitat că au telefoane în dulăpioare”, spune învăţătoarea, Maria Buruiană.

Potrivit administraţiei liceului, noile reguli au fost implementate în şcoală printr-o decizie comună dintre profesorii, copii şi părinţi.

„Noi ne dorim în primul şi în primul rând o eficienţă mare la fiecare oră, am discutat foarte mult cu părinţii ca aceste accente să vină şi de acasă, copiii astăzi conştientizează un lucru cele 45 de minute de la fiecare disciplină şcolară au alt scop decât a consulta telefonul său aşi permite un mesaj la telefon. E gândit prin propuneri şi dezbateri cu copiii”, spune directorul liceului „Mihai Viteazul”, Nely Berezovschi.

În Liceul Mihai viteazul din capitala studiază peste 1670 de elevi.  Din septembrie, Franţa a interzis  folosirea telefoanelor mobile în şcoli. Printr-o hotărâre, adoptată de parlamentul francez , copiii sub 15 ani din colegii şi licee nu mai au voie să aducă la şcoală telefoane inteligente sau tabletele pe care le deţin. Astfel, autorităţile îşi propun să reducă dependenţa minorilor faţă de gageturi şi să garanteze buna desfăşurare a lecţiilor.

 

Comentarii