Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Cine este fiica președintelui…

VIDEO Cine este fiica președintelui azer, Leyla Aliyev

Foto: icij.org

Material de pe Meydan.tv

Leyla Ilham Aliyev s-a născut pe data de 3 iulie 1985 în Moscova. În 2000 a fost înmatriculată la Școala Europeană de Business. A obținut diploma de masterat a Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor de Externe al Federației Ruse. Din 2007 a condus reprezentanța Fundației Heydar Aliyev din Rusia, iar în 2011 a devenit vice-președinta Fundației.
În 2007 a instituit la Moscova revista Baku.

Aliyeva, fiind inițiatoarea campaniei Dreptate pentru Hodjalî (Справедливость для Ходжалы), a provocat o mare dispută după ce și-a făcut un selfie, în timp ce tatăl ei ținea un discurs la Adunarea ONU pe tema Hodjalî.

În 2011 Leyla Aliyeva a constituit Asociația obștească IDEA, care se ocupă de protecția mediului și a animalelor fără de adăpost. Între timp, în țara ei continuă să fie tăiați copacii și omorâte animalele.

Aliyeva a primit multiple medalii și decorații din partea Guvernului Rusiei. Aceasta a fost decorată cu medalia „Pentru merite față de regiunea Volgograd” și „Ordinul Sfintei Olga de gradul al treilea”.

Zeci de imobile în cele mai scumpe orașe ale lumii

Leyla Aliyeva deține imobile luxoase în Londra, Moscova, Dubai și Karlovy Vary. În 2006, când avea doar 20 și ceva de ani, Leyla a devenit proprietara unor apartamente de lux în Londra, lângă Hyde Park. Iar în Dubai familia Aliyev a început să cumpere imobile în valoare de zeci de milioane de dolari încă în 2008. Copiii șefului statului azer parcă s-au angajat într-o competiție pe insula La Palma. Prețul doar al unuia dintre cele nouă imobile, înregistrate pe numele copiilor Aliyev, depășește de 330 de ori mărimea salarului anual al președintelui azer. Leyla Aliyeva deține o vilă luxoasă și în Sadî Maiendorf, o suburbie de lux a Moscovei.

Jurnaliștii de investigație se întreabă, cum Leyla a putu să-și întemeieze la această vârsta fragedă o astfel de avere. La un eveniment din New York, reporterul CNBC a întrebat-o pe Leyla Aliyeva despre afacerile și interesele ei. La care Aliyeva a răspuns: „Mi se pare important ca omul să aibă un scop. Atunci când ai un scop, este mai ușor să-l atingi”. Jurnalistul a menționat că între luxul pe care-l deține Leyla și situația care se atestă în Azerbaidjan este o mare diferență. Reporterul a întrebat-o, de unde familia ei a dobândit această avere. „Eu și soțul meu avem o afacere”, a spus Aliyeva.

Lux, modă, distracții, artă…

Leyla Alyieva și sora ei mai mică Arzu sunt cunoscute ca cele mai bune cliente ale lui Balmain, Alexander McQueen, Herve Leger, Dolce&Gabbana, dar și ca colecționare a tot felul de obiecte de lux, până la artă contemporană de la Hermes Birkin.

Arzu Aliyeva este puternică în domeniul finanțelor. Ea controlează astfel de structuri ca Azercell și Silk Way. Spre deosebire sora ei mai mică, Leyla controlează arta, moda și divertismentul. Ea conduce neoficial Centrul de Artă Contemporană Yarat. Centrul este condus de Aida Mahmudova, verișoara Leylei. Prin acest centru Aliyeva organizează expoziții de pictură și concerte în diferite țări, adună sute de oameni în centrul orașului pentru yoga, controlează cluburi de noapte în Baku. Centrul Yarat joacă un rol important și prin faptul că familia președintelui ia sub aripa sa oamenii de artă.

Leyla poartă haine din blănuri de zeci de mii de euro și genți din piele de crocodil, în valoare de peste 200 de mii de euro.

Numele Leylei Aliyeva este asociat nu doar de domeniul modei, frumuseții și a luxului. Există și grave acuzații de corupție. În documentele WikiLeaks se spune că Leyla și Arzu Alyev dețin patru companii offshore pe insulele Virgine. Fiica șefului statului azer a participat activ la scoaterea din țară a sume uriașe de bani prin companii offshore și la spălarea de bani peste hotare. Azer Gasimov, purtătorul de cuvânt al lui Ilham Aliyev, a venit în apărarea lor: „Ele, ca și alți cetățeni ai Azerbaidjanului, au dreptul să se ocupe cu afacerile. Legea le permite asta și nu văd nimic neobișnuit aici”.

Juriștii independenți susțin că legea interzice familiei prezidențiale să se ocupe de afaceri. De asemenea, niciodată nu s-a știut exact ce întreprinderi deține Leyla Aliyeva și cât de transparente sunt sursele ei de venit. În același timp, în timp ce fiica șefului statului azer deține nenumărate proprietăți în străinătate, cetățenii simpli continuă să trăiască cu 200-300 de manatari pe lună.

Foto: icij.org