Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com: Grigore Plămădeală

Ştiri / Cultură

02 Ian. 2019 / 14:45

„Drumul vieţii” – expoziţia pictorului Grigore Plămădeală

Frumuseţea peisajului natal, dar şi dramele prin care a trecut împreună cu neamul său le-a redat în lucrări de artă plastică impresionante - vorbim despre pictorul Grigore Plămădeală şi despre expoziţia personală inaugurată la Galeria „Constantin Brâncuşi”, cu prilejul aniversării a 80-ea de la naştere, relatează Moldova 1.

Creaţia unui pictor este valoroasă şi în măsura în care este solicitată, admirată de iubitorii de frumos, iar unii vizitatori care contemplau lucrările lui Grigore Plămădeală au descoperit în ele imagini scumpe.

Ajuns la popasul aniversar de 80 de ani, Grigore Plămădeală s-a gândit să-şi intituleze expoziţia laconic şi sugestiv „Drumul vieţii”.

„Drumul vieţii” reprezintă chinurile prin care au trecut basarabenii. Avem tabloul consacrat foametei, cel de alături este consacrat războiului prin foamete am trecut mama nu avea cu ce ne hrăni. Am încercat mai multe metode de a transpune pe pânză ceea ce mă impresiona”, a menţionat Grigore Plămădeală.

Dincolo de dramele pe care le-a trăit şi le-a transpus de-a lungul anilor în lucrări, Grigore Plămădeală s-a inspirat din locurile frumoase, pline de spirit şi istorie.

„Arta lui e la nivel contemporan, fiindcă noi avem atâtea curente şi în ziua de azi să pictezi adevărat e foarte greu, dar acesta este Plămădeală pictează natura, ceea ce vede, realitatea”, a spus artistul plastic Ion Daghi.  

„Şi artistul şi expoziţia mă impresionează mult prin cromatică, tematică, mai ales seria de peisaje rustice, colorate frumos, deosebit de inedite, ne arată ţara”, susţine Iraida Ciobanu, artist plastic.

„Grigore Plămădeală s-a oprit la peisajul basarabean, peisajul românesc, observăm aici multe conacuri, biserici din diferite zone: Maramureş, Banat, Oltenia, Dobrogea. Esenţial este că a intrat în sufletul peisajului rustic, el nu face pictură comercială”, a precizat artistul plastic Florentin Leancă.

Întâlnirea  aniversară cu  admiratorii creaţiei în preajma lucrărilor sale este pentru Grigore Plămădeală un prilej de a face totaluri, a ţine cont de unele sugestii şi de a-şi continua  cu aceeaşi inspiraţie „Drumul vieţii” în  picturi desprinse din realitate. 

Comentarii