Ştiri

Sursa imaginii: dse.md

Ştiri / Social

02 Ian. 2019 / 17:01

Campanie de prevenire a cazurilor de prăbuşire sub gheaţa bazinelor acvatice

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a dat start Campaniei de prevenire a cazurilor de prăbuşire sub gheaţa subţire a bazinelor acvatice. Salvatorii vor monitoriza iazurile şi lacurile din Moldova pe parcursul sezonului rece a anului şi vor atenţiona cetăţenii despre pericolul prăbuşirii sub gheaţă.

În această dimineaţa zeci de oameni care au ieşit la pescuit pe lacul din localitatea Vatra au fost instruiţi de către angajaţii IGSU. Oamenii au fost îndrumaţi să respecte regulile de securitate şi să fie prudenţi.

Potrivit specialiştilor, stratul de gheaţă devine un pericol pentru pescari şi minori în timpul de iarnă în special atunci când temperatura aerului oscilează între valori de minus şi plus. Este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheaţă dacă stratul format nu depăşeşte opt-zece centimetri. Deteriorarea gheţii pune în pericol sănătate şi viaţa oamenilor.

Totodată, salvatorii atenţionează maturii să nu lase copiii nesupravegheaţi în preajma bazinelor acvatice în timpul iernii. Mai mult, părinţii sunt rugaţi să interzică strict copiilor schiatul, patinajul, dar şi ieşirea pe gheaţă.

În situaţiile în care sunt observate persoane în pericol, trebuie apelat prompt Serviciul Unic de Urgenţă 112. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va continua Campania de prevenire a cazurilor de înec în perioada rece a anului în preajma mai multor râuri şi iazuri din ţară acordînd o atenţie deosebită siguranţei minorilor în special pe parcursul vacanţei de iarnă. Potrivit datelor IGSU, în anul 2018 patru persoane s-au prăbuşit sub gheaţa bazinelor acvatice.

 

 

Comentarii