Ştiri

Sursa imaginii: tvrmoldova.md

Ştiri / Social

02 Ian. 2019 / 20:03

Moldovenii optează pentru alternative ecologice pungilor din plastic

Moldovenii se arată bucuroşi că pungile din plastic vor fi scoase treptat din uz. Chiar dacă legea, intrată în vigoare din 1 ianuarie, interzice în acest an supermarketurilor doar comercializarea pungilor mari, cu grosimea de 50 de microni. Cumpărătorii spun că optează pentru alternative ecologice la majoritatea pungilor din plastic, relatează Mesager.

Noutatea că unele sacoşe de plastic au început să fie interzise şi la noi, precum în ţările europene, a bucurat moldovenii, care spun că astfel vom trăi într-un mediu mai ecologic.

„Nu toţi primesc pachetul acesta de hârtie, nu ştiu de ce, dar mie îmi place. Sunt mai puţin rezistente, dar mai plăcute”. „Ecologie e mai bine, ar fi bine să nu fie acestea de plastic mai mult”. „Ştim că plasticul greu se reciclează şi este o invenţie tentativă foarte bună. Cred că o să ne acomodăm”, spun oamenii.

Odată cu scoaterea din vânzare a pungilor mari de plastic, drept alternativă pot fi utilizate torbele ecologice sau genţile de felul celor care se oferă cumpărătorilor în magazinele din marele oraşe europene. Autorităţile îşi doresc ca ţara noastră să renunţe treptat la pungile de plastic care se descompun în peste 100 de ani.

„Este o interzicere graduală. De la 1 ianuarie 2020 sunt interzise pungile care au de la 15 până la 50 de microni, iar de la 1 ianuarie 2021 sunt interzise oricare fel de pungi în unităţile de comerţ cu amănuntul”, a declarat Victor Ciobanu, consultant la Ministerul Economiei şi Infrastructurii.   

În acelaşi timp, unele reţele de magazine chiar dacă nu au avut în vânzare pungi mari, cu grosimea de 50 de microni şi mai mult, au decis totuşi să susţină iniţiativa autorităţilor.

„În reţeaua de magazine sunt prezentate mai multe tipuri de sacoşe, sunt sacoşe din hârtie, de dimensiune medie, sunt sacoşe din textil de dimensiuni mari şi deja pachete simple. Anul acesta preconizăm deja să trecem integral la sacoşe biodegradabile”, susţine Nadejda Gulchina, reprezentantă a unui supermarket.  

Legea privind interzicerea comercializării pungilor de plastic a fost adoptată în vara anului 2018. Cei care vor încălca prevederilor legii riscă amenzi între cinci şi zece mii de lei. Totodată, de la 1 ianuarie 2021 vor fi interzise şi tacâmurile din plastic.

 

 

Comentarii