Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia extinde interzicerea produselor ucrainene…

Rusia extinde interzicerea produselor ucrainene din cauza „actelor neprietenoase de la Kiev”

Rusia a interzis ciocolata, berea și scutecele fabricate în Ucraina, în cele mai recente sancțiuni economice împotriva Kievului. Grâul ucrainean, uleiul de floarea-soarelui, pâinea, gemul și vinul au fost, de asemenea, interzise, ​​a anunțat sâmbătă, 29 ianuarie, guvernul rus, scrie Euronews.

Moscova a declarat că cele mai recente sancțiuni privind produsele importate au fost stabilite din cauza „unor acte neprietenoase din partea Ucrainei”.

„Ucraina impune periodic sancțiuni atât împotriva persoanelor fizice și juridice ruse, cât și pentru mărfurile rusești. De la introducerea măsurilor de interzicere a importurilor din Rusia la anumite tipuri de produse agricole, lista sancțiunilor din Ucraina a fost extinsă la 18 tipuri de produse „, se arată într-un comunicat al guvernului rus.

Aproximativ 75 de companii ucrainene și 567 de persoane au fost vizate de sancțiunile economice rusești, inclusiv aproximativ 250 de persoane și întreprinderi. Kievul a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva Rusiei, cum ar fi blocarea serviciilor ruse de internet și a presei sociale.

Ministerul Economiei din Rusia a declarat că valoarea bunurilor ucrainene incluse în lista actualizată de interdicții a fost estimată la aproximativ 510 milioane dolari în 2018.

Sancțiunile economice din partea Rusiei ar veni drept răspuns după ce la 30 noiembrie, Ucraina a interzis intrarea bărbaților ruși cu vârsta cuprinsă între 16-60 de ani, pe teritoriul său, cu scopul de a împiedica formarea „armatelor private” pe teritoriul ucrainean.

Acțiunile Ucrainei au venit în urma atacului navelor ucrainene de la sfârșit de noiembrie. Astfel, în noaptea de 25 noiembrie, trei nave militare ucrainene — două nave mici de artilerie Berdiansk și Nikopol și remorcherul Yani Kapu au ieșit din portul Odesa de la Marea Neagră și s-au îndreptat în direcția portului Mariupol. În larg una din cele două bărci de coastă rusești Don a lovit remorcherul ucrainean.

Forțele navale ale Ucrainei au raportat că forțele speciale ale Rusiei au capturat trei nave ucrainene de război, care au fost mai întâi blocate, iar apoi atacate de către navele rusești în Strâmtoarea Kerci. Pe ambarcațiuni se aflau 23 de marinari ucraineni, și potrivit unui comunicat al Comandamentului General al Ucrainei, doi dintre aceștia sunt grav răniți. FSB a confirmat reținerea și atacarea a trei nave ucrainene.

Uniunea Europeană a descris această mișcare drept „o încălcare gravă a dreptului internațional și a integrității teritoriale a Ucrainei”.

Totodată, Kiev a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului drept răspuns a sancțiunilor rusești asupra bunurilor sale.

Relaţiile ruso-ucrainene s-au deteriorat după înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici în cursul protestelor prooccidentale din 2014, şi după anexarea Crimeei de către Rusia. Administraţia Vladimir Putin este acuzată de Occident de susţinerea insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei. Moscova a respins acuzaţiile.

Foto: Alexander Nemenov/Pool via REUTERS/File Photo

Legea marțială din Ucraina. Ce regiuni vizează și cum va afecta cetățenii R. Moldova