ACUM: Plahotniuc se teme de alegeri chiar și la el acasă. Este tergiversată înregistrarea candidatului în circumscripție

acum-pd

Blocul electoral ACUM acuză Consiliul Electoral de Circumscripție Uninominală Nisporeni că ar fi impus mai multe cerințe care nu ar fi în temei legal, la înregistrarea candidaturii lui Ion Terguță, din partea ACUM, în circumscripția 18. Astfel, potrivit unui mesaj al acestora „Plahotniuc se teme de alegeri chiar și la el acasă”.

Potrivit ACUM, la depunerea actelor pentru înregistrarea grupului de inițiativă Consiliul electoral Nisporeni a impus niște cerințe aberante, contrare cadrului normativ în vigoare și bunului simț printre care:

Lipsa ștampilei pe procesul-verbal prin care s-a desemnat candidatul ACUM pe circumscripția Nisporeni. O astfel de cerință nu există nici în lege, nici în cadrul normativ infralegal, nici în Acordul de constituire a Blocului ACUM DA PAS.

Lipsa deciziei conducătorului grupului de inițiativă privind desemnarea trezorierului. În primul rând, o astfel decizie nici nu este obligatorie, or regulamentul CEC operează cu sintagma ”după caz”. De asemenea, potrivit ultimelor modificări la Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă aprobat de CEC, partidele și blocurile pot desemna UN SINGUR TREZORIER pentru gestionarea finanțelor TUTUROR grupurilor de inițiativă. Prin Hotărârea CEC nr.2013/2018 a și fost deja desemnat trezorierul Blocului ACUM DA PAS.

Consiliul Electoral Nisporeni solicită prezentarea Hotărârii CEC nr.2013/2018 prin care a fost desemnat trezorierul Blocului ACUM DA PAS legalizat/autentificat cu ștampilă ”umedă”. Nu există nici o prevedere care să oblige prezentarea unui atare document. Mai mult, toate hotărârile CEC sunt plasate pe pagina sa, inclusiv această hotărâre se regăsește pe site-ul CEC-ului.

Se solicită verisiunea AUTENTIFICATĂ NOTARIAL (sic!) a Hotătârii CEC de înregistrare a blocului ACUM DA PAS. Din nou, așa ceva nu există în cadrul normativ în vigoare. De asemenea, Hotărârea CEC de înregistrare a blocului ACUM DA PAS este pe site-ul CEC. Ea poate fi văzută aici.

Consiliul Electoral Nisporeni și-a luat 3 zile pentru a analiza actele. Există astfel riscul că după trei zile – adică în ultimele zile când se pot înregistra grupurile de inițiativă – să se dea decizie de refuz. Înțelegem frica nesăbuită a lui Plahotniuc de votul cetățenilor, dar nici să-ți bați deschis joc de lege în asemenea hal!

Cerem autorităților să respecte principiile fundamentale democratice și să faciliteze alegeri libere și corecte! În același timp, atenționăm partenerii externi privind abuzul asupra candidatului ACUM la Nisporeni.

Vezi și:

Duelurile din circumscripții. Cine și cu cine luptă pentru mandatele de deputat

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente