16:51:57 23.04.2024
Stiri

Rusia și Belarus se ceartă din nou. De data aceasta pare ceva serios

Știri 29.12.2018 19:03 Vizualizări3524 Autor: Ziarul National
Rusia și Belarus se ceartă din nou. De data aceasta pare ceva serios Youtube


Rusia și Belarus s-au certat foarte puternic din cauza faptului că, începând cu anul viitor, va crește prețul petrolului rusesc pentru rafinăriile din Belarus. Vladimir Putin și Alexander Lukașenko nu au putut rezolva această problemă la întâlnirea de la Kremlin din 25 decembrie, convenind să creeze un „grup de lucru” care să analizeze problemele controversate.

Care este esența disputei?

Din 2019, Rusia va anula treptat taxa pe exporturile de petrol și, în același timp, va majora impozitul pe sondă. Totodată, statul rus promite rafinăriilor din Rusia că le va compensa creșterea costului materiilor prime.

Aceste măsuri au fost numite în Rusia „manevră fiscală” și îngreunează grav condițiile comerțului cu petrol pentru Belarus. Creșterea taxei de extracție a materiilor prime va aduce prețul petrolului pentru Belarus la nivelul celui global, fapt care va lovi în articolul-cheie al exporturilor din Belarus – produsele petroliere.

Înainte, Belarus cumpăra petrol scutit de taxa vamală, îl rafina, impunea o taxă similară cu cea din Rusia și îl vindea. După eliminarea de către Rusia a taxelor vamale, Belarus va fi forțată să facă același lucru, altfel produsele sale vor deveni pur și simplu necompetitive. Asta înseamnă că bugetul din Belarus va pierde o parte importantă din venituri.

Există și alte probleme. Prețul gazelor livrate Belarusului din Rusia este considerat la Minsk prea ridicat, iar la Moscova, dimpotrivă, preferențial. Bunurile din Belarus au probleme cu accesul pe piața rusă, iar companiile – la achizițiile publice din Federația Rusă. Dar aceste dispute sunt incomparabil de mici față de problema pretului la petrol.

Care este poziția Belarusului?

Belarus consideră că a aderat la Uniunea Economică Eurasiatică sub garanția că termenii comerțului cu resursele energetice nu se vor schimba in sens negativ. Rusia compensează propriilor producatori pierderile prin efectuarea ”manevrei fiscale”, iar rafinăriile din Belarus sunt lăsate fără astfel de beneficii. Minskul consideră că aceasta este o încălcare a condițiilor egale în cadrul uniunii economice și dorește un fel de compensare. Alexandr Lukasenko a spus că Rusia ”i-a promis ceva, apoi și-a schimbat poziția și acum vrea să înghită tot Belarusul”.

În cazul în care Belarusul nu este compensat pentru pierdere, țara va trebui să reducă cheltuielile bugetare și să crească prețurile combustibilului pe piața internă. Minskul estimează valoarea totală a pierderilor până în 2025 la circa 10-11 miliarde de dolari. Este o suma imensa, având în vedere că întregul PIB al Belarus în 2018 este de aproximativ 55 de miliarde de dolari.

În continuare se pune problema costurilor sociale și politice. Aproape cu siguranță, într-un scenariu negativ, va creste migrarea forței de muncă și spiritul protestatar, mai ales ca, în anii 2019 și 2020, Belarus va organiza alegeri parlamentare și prezidențiale.

Ce vrea Rusia?

Moscova sustine la randul sau că nu a promis niciodata despăgubiri, dar consideră că ”manevra fiscală” este o chestiune de politica financiara internă. În paralal, a întocmit propria listă cu pretentii fata de Minsk, in care figureaza inclusiv importul de tutun „sancționat” și accizabil în Rusia, precum și a schemelor gri pentru reexportul produselor petroliere din Rusia. În acest context, vicepremierul rus Anton Siluanov a spus că încrederea între țări a fost pierdută.

Judecând după rigiditatea poziției Moscovei, se pare ca Kremlinul a acumulat o nemulțumire profunda față de faptul că sprijinul pe termen lung acordat economiei Belarusului nu a dus la integrarea pe care părțile au convenit-o cu mai mult de douăzeci de ani în urmă. În plus, în ultimii ani, în timp ce Rusia se afla in plin razboi al sanctiunilor cu Occidentul, Minskul a început să urmeze o politică externă mai neutră și să dezghețeze contactele cu Vestul.

Citiți continuarea articolului AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md