/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Iurie Ciocan explică diferența dintre perioada electorală și campania electorală

missing
29 decembrie 2018, ora 17:30

Diferența dintre perioada electorală și campania electorală constă în fondurile din care se alocă bani pentru acestea. Iurie Ciocan, membru al Comisiei Electorale Centrale, susține că actualmente suntem în perioadă electorală, perioadă în care eventualii concurenţi electorali ori participanţi la referendumul consultativ îşi pregătesc dosarele, le depun la organele electorale.

Iurie Ciocan a spus într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că fondul electoral poate fi utilizat doar în ultimele 30 de zile pentru participanţii la alegeri, atunci când începe propriu-zis campania. Fondul electoral pentru referendum poate fi utilizat imediat după înregistrarea la CEC ca participant la referendum. Se pot înregistra doar partidele cu opțiunea pro sau contra.

În ceea ce privește faptul că unii politicieni au fundații pe care le-ar folosi în campanie electorală, membrul CEC spune că „până la înregistrare în calitate de concurent electoral fiecare este în drept, în mod transparent, deschis să cheltuie banii legal acumulaţi”.

Despre așa-numitele „pomeni electorale” Iurie Ciocan spune că e problema și a cetățeanului care ia asemenea pomeni. „Dar noi avem stabilite anumite rigori la bunurile care pot fi donate de către partidele politice fie în campania electorală, fie în perioada dintre alegeri. În primul rând, trebuie să fie lucruri de mică valoare. Trebuie să aibă o proveniență clară, fie că sunt cumpărate de partid din banii acumulați de partid şi raportați la CEC, fie că sunt cumpărate din banii fondului electoral, iarăși transparent acumulați şi raportați la CEC. Valoarea mică ar însemna 2 u.c. ceea ce constituie 100 de lei. Nu pot fi donate produse alimentare, produse alcoolice şi cele din tutun”, spune membrul CEC.

Următoarele alegeri parlamentare vor avea loc pe 24 februarie 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram