Ştiri

Sursa imaginii: radiochisinau.md

Ştiri / Social

28 Dec. 2018 / 17:01

Republica Belarus a donat Moldovei un complex radiologic digital mobil

Un complex radiologic digital mobil destinat pentru examinarea populaţiei în teritoriu a fost adus la Chişinău. Maşina de radiografie pulmonară a fost donată ţării noastre de către Republica Belarus. Instalaţia mobilă urmează a fi utilizată în cadrul campaniei naţionale "Un doctor pentru tine", iar screeningul pulmonar va fi efectuat gratuit pentru toţi cetăţenii, relatează Mesager.

Maşina de radiografie pulmonară este dotată cu trei blocuri. Primul bloc este destinat persoanelor care se pregătesc pentru investigaţie. Următoarea secţie este pentru tehnicianul radiolog, care va efectua investigaţia radiologică, iar alt treilea bloc este cabinetul radiologic. Toată tehnica de investigare este digitală.

„Această unitate este dotată cu complex diagnostic radiologic. Tub radiogen. Este camera de investigare, unde se investighează pacienţii”, a declarat tehnicianul radiolog, Victor Topală.

„Capacitatea de examinare a populaţiei este destul de înaltă. Într-un minut, un minut şi jumătate o persoană să fie examinată. Noi putem pe parcursul unui schimb, unei zile de lucru 120 - 150 de persoane să fie examinate”, a spus şeful Serviciului Diagnostic, Nicolae Nalivaico.

„Este un program foarte important, pentru Republica Moldova, doar pe parcursul acestui an au fost deserviţi în jur de 22 de mii pacienţi pe teritoriul Republicii Moldova. La 10 % din pacienţi au fost depistate probleme. Ne dorim să deservim cât mai multă populaţie posibil, pentru a preveni bolile şi a interveni în fazele iniţiale”, a spus ministrul Sănătăţii, Silvia Radu.

„Suntem bucuroşi că autorităţile de la Chişinău au ales tehnica belarusă pentru aceste investigaţii. Sper că vom continua să colaborăm în continuare. Dăruim această tehnică ca Moldova să-şi îmbunătăţească serviciile medicale în acest domeniu”, a menţionat ambasadorul Republicii Belarus în Moldova, Serghei Ciuciuc.

Automobilul mobil destinat radiografiei pulmonare costă în jur de 2 milioane de lei. Institutul de FtizioPneumologie mai are în dotare alte două unităţi mobile de radiografie pulmonară.

Comentarii