07:14:29 15.03.2024
Stiri

START procurării de polițe medicale pentru anul 2019: REDUCERI până la 1 aprilie

Social 28.12.2018 09:00 Vizualizări2086 Autor: Ziarul National
START procurării de polițe medicale pentru anul 2019: REDUCERI până la 1 aprilie


Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite deja prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul 2019.

Până pe 1 aprilie 2019 inclusiv, acestea beneficiază de reduceri în mărime de 75%, 60% și 50% din valoarea primei, care a rămas la nivelul celei de anul trecut - 4 056 de lei.

Astfel, proprietarii de teren agricol beneficiază de reduceri de 75% şi achită 1 014 lei prin intermediul agenţiilor teritoriale ale CNAM.

La rândul lor, fondatorii de întreprinderi individuale, patentarii, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, cetăţenii străini cu drept de şedere provizorie în Republica Moldova vor achita 2 028 de lei, ceea ce reprezintă 50% din prima de asigurare medicală.

Persoanele fizice care desfăşoară activitate independentă în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, beneficiază de reduceri de 60% și vor achita 1 622,40 de lei la agenţiile teritoriale ale CNAM.

Achitarea primei AOAM cu reduceri de 50% poate fi efectuată prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay.

Doritorii de a achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală cu cardul bancar sau de pe dispozitiv conectat la internet urmează să acceseze serviciul MPay, să introducă IDNP-ul, codul de verificare, după care să urmeze pașii necesari, în funcție de modalitatea de achitare.

În cazul plăţii prin serviciul MPay nu e nevoie de prezentat dovada achitării la Serviciul teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, neangajați, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, vor achita prima în mărime integrală, adică 4 056 de lei. Plata poate fi efectuată la orice bancă sau agenţie teritorială (AT) a CNAM, cu confirmarea ulterioară a plăţii la agențiile teritoriale ale CNAM.

De asemenea, persoanele obligate să se asigure în mod individual au opţiunea de a achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi prin transfer bancar. Pentru a afla contul bancar, apelaţi serviciul telefonic al CNAM (tel. 0 800 99999) sau Serviciul teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Totodată, puteţi genera codul IBAN de sine stătător, urmând link-ul http://mf.gov.md/iban şi folosind codul ECO 122200, conform următoarelor date bancare:

Beneficiar: Ministerul Finanţelor

Codul fiscal: 1006601000037

Prestatorul beneficiar: Ministerul Finanţelor – Trezoreria de Stat

După achitare prezentaţi Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM dovada de plată şi actele ce confirmă apartenenţa la una dintre categoriile de plătitori ai primelor de asigurare în sumă fixă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

08.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O altă scrisoare, un...

04.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Planul Rusiei și foc...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md