15:13:51 25.04.2024
Stiri

PD critică RAPORTUL de monitorizare al „Promo-LEX”: „Respingem aceste falsuri. Sunt gânduri personale redate, probabil, prin prisma opțiunilor politice proprii”

Partide/Comunicate 28.12.2018 10:50 Vizualizări1616 Autor: Ziarul National
PD critică RAPORTUL de monitorizare al „Promo-LEX”: „Respingem aceste falsuri. Sunt gânduri personale redate, probabil, prin prisma opțiunilor politice proprii”


Raportul numărul 1 de monitorizare electorală, făcut public de către Asociația „Promo-LEX”, ar conține falsuri și ar promova o serie de afirmații și informații neverificate, fără suport factologic și fără suport juridic, de natură să afecteze negativ credibilitatea procesului electoral. De această părere sunt reprezentanții Partidului Democrat (PD).

CITIȚI și Raport „Promo-LEX”: Campania electorală din R. Moldova a pornit cu stângul. PD și PSRM folosesc „masiv” resursele administrative, iar Blocul „ACUM” distribuie materiale informative, nefiind înregistrat în calitate de concurent electoral

„Raportul Promo-LEX nu are la bază nicio metodologie de lucru, fiind în fapt o înșiruire de gânduri personale ale unui grup de observatori, redate, probabil, prin prisma opțiunilor politice proprii. De altfel, chiar Promo-LEX recunoaște că nu-și asumă obligația de a proba constatările din raport, ceea ce indică foarte limpede caracterul lor subiectiv și distorsionat”, susține șeful staff-ului electoral al PD, Vlad Cebotari.

Potrivit acestuia, „Promo-LEX” a inclus în raportul său critici față de unele organe judiciare sau de urmărire penală, fără a ține cont de principiul independenței justiției, iar acest lucru poate fi considerat presiune asupra actului de justiție.

„În același timp, în raport apar o serie de critici cu privire la sistemul electoral mixt, poziționate împotriva cadrului legal existent și fără a face cel puțin judecăți de valoare în privința modului de aplicare a acestui cadru legal. Fiind în dezacord cu cadrul legal, autorii raportului nu pot oferi o evaluare obiectivă a aplicării lui. Sistemul de vot din R. Moldova este neutru în raport cu toți actorii politici, la fel ca orice alt sistem de vot democratic, fapt pe care Promo-LEX trebuia să îl ia în considerare”, a continuat Cebotari.

De asemenea, democratul spune că și concluziile în legătură cu dreptul cetățenilor de a alege și permisiunea de a se face agitație electorală în ziua votului „ridică multiple semne de întrebare în privința intențiilor „Promo-LEX”, mai ales că organizația avea anterior o altă opinie vizavi de acest lucru”.

„Respingem în mod categoric acuzațiile referitoare la folosirea resurselor administrative de către PD prin simplul fapt că Parlamentul și Guvernul au adoptat diferite măsuri sociale în lunile din urmă. Alegerile sunt frecvente într-o democrație (pot fi alegeri locale, parlamentare, prezidențiale), iar dacă am aplica o astfel de logică, ar însemna că Parlamentul și Guvernul nu și-ar mai putea îndeplini atribuțiile de teamă că orice măsuri sociale ar putea fi definite drept pomeni electorale”.

Vlad Cebotari a subliniat că societatea trebuie să fie informată obiectiv și echidistant despre modul de organizare și petrecere a procesului electoral, iar procesul de monitorizare a alegerilor trebuie să aibă la bază cele mai bune practici și standarde internaționale.

„Toate acestea fac misiunea Promo-LEX deosebit de importantă. Credităm Promo-LEX și ne exprimăm dorința de a sta la dispoziție, a purta discuții deschise și transparente, pentru a evita o fraudă morală prin asumarea unei misiuni de monitorizare electorală obiectivă în aparențe, dar tendențioasă în rezultat”, a conchis șeful staff-ului electoral al PD.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md