Polițele medicale pentru 2019 pot fi deja achitate. Cumpără până pe 1 aprilie și beneficiază de o reducere considerabilă

17010096_big1514548554

Compania Națională de Asigurări în Medicină anunță că polițele medicale, pentru anul 2019,  pot fi deja cumpărate. Persoanele care se asigură în mod individual pot achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă de 4.056 de lei.

Totuși, mai multe categorii de persoane, care vor achita polița până la 1 aprilie 2019 inclusiv, vor beneficia de reduceri de 75%, 60% și 50% din suma totală, informează bizlaw.md.

#75% (1.014 lei)  – proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă;

#60% (1.622 lei) –  persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor. Această categorie de beneficiari este nouă, inclusă în urma unor modificări legislative adoptate în decembrie 2018. Anul trecut, aceste persoane nu au beneficiat de astfel de reduceri;

#50% (2.028 lei) –  fondatorii de întreprinderi individuale; arendașii și arendatorii, titularii de patentă de întreprinzător; cetățenii neangajați și neasigurați de Guvern, care fac dovada aflării în Moldova pentru cel puţin 183 de zile (pe parcursul anului bugetar); străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Moldovei.

Mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați vor achita prima în mărime integrală, adică 4.056 lei, indiferent de perioada în care o achită.

Plata poate fi efectuată la orice bancă sau agenţie teritorială (AT) a CNAM, cu confirmarea ulterioară a plăţii la agențiile teritoriale ale CNAM.

Totodată, achitarea poliței cu reduceri de 50% poate fi efectuată prin intermediul serviciului MPay.

Persoanele obligate să se asigure în mod individual au opţiunea de a achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi prin transfer bancar.

Statutul de persoană asigurată pentru persoanele care achită prima AOAM în sumă fixă se obține la data achitării primei de asigurare până la data de 31 decembrie 2019.

Trebuie să cunoașteți că, persoanele asigurate nu mai sunt obligate să prezinte poliţa medicală pe suport de hârtie pentru a beneficia de servicii medicale şi medicamente compensate. Evidența persoanelor asigurate este ținută în format electronic prin intermediul unui sistem informaţional specializat.

Astfel, la accesarea serviciilor medicale, a medicamentelor compensate, la internarea în spital, cetăţenii urmează să prezinte doar buletinul de identitate sau actul de identitate provizoriu, în baza căruia lucrătorii medicali autorizaţi verifică statutul persoanei în sistemul informaţional.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente