Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Ştiri / Social

26 Dec. 2018 / 19:10

Copiii rămaşi fără ocrotire părintească vor primi indemnizaţii mai mari

Din 1 ianuarie 2019, copiii rămaşi fără ocrotire părintească şi cei plasaţi în case de copii vor primi indemnizaţii mai mari. Executivul a aprobat astăzi Regulamentul cu privire la tipurile, cuantumurile şi condiţiile de acordare a indemnizaţiilor pentru creşterea şi îngrijirea acestor categorii de copii. Documentul are drept scop unificarea prestaţiilor achitate şi îmbunătăţirea situaţiei materiale a copiilor plasaţi în serviciile de tip familial.

Conform noilor prevederi, copiii plasaţi în serviciul de tutelă/curatelă, cei plasaţi în serviciul social de asistenţa parentală profesionistă şi cei din casele de copii de tip familial vor beneficia de o indemnizaţie lunară de 1400 de lei. Aceasta a fost majorată cu 75% - anterior, copiii primeau câte 800 de lei, 930 de lei şi, respectiv, 750 de lei.

Totodată, a fost stabilită indemnizaţia unică de 3513 de lei pentru copiii plasaţi în serviciul de tutelă/curatelă, iar pentru beneficiarii asistenţei parentale profesioniste şi copiii din case de tip familial, aceasta a fost majorată de la 3000 de mii la 3513 mii de lei.

De asemenea, documentul  prevede acordarea indemnizaţiilor unice la plasament în cuantum sporit de 30%, 50% şi 100%, în cazul copiilor cu dizabilităţi, cu vârsta de la 1 la 3 ani şi a copiilor cu vârsta de până la un an.

Pentru plata indemnizaţiilor stabilite, în bugetul de stat pentru anul 2019 au fost prevăzute mijloace financiare suplimentare în sumă de circa 40,5 de milioane de lei.

 

 

Comentarii