Linkuri accesibilitate

Rusia lărgește lista de sancțiuni economice împotriva unor personalități și companii ucrainene


Premierul Dmitri Medvedev și președintele Putin la ședința de astăzi a guvernului rus, 26 decembrie 2018
Premierul Dmitri Medvedev și președintele Putin la ședința de astăzi a guvernului rus, 26 decembrie 2018

Rusia a adăugat marţi peste 250 de personalităţi şi companii ucrainene pe lista de sancţiuni economice impuse Ucrainei.
Potrivit unui decret semnat de premierul rus Dmitri Medvedev, 245 de indivizi şi şapte întreprinderi ucrainene, în special din sectoarele energetic şi al apărării, au fost incluse pe o primă listă, publicată la începutul lunii noiembrie. În total, 567 de personalităţi şi 75 de întreprinderi ucrainene fac obiectul acestor sancţiuni economice care prevăd îngheţarea activelor lor în Rusia.

Pe contul său de Twitter, premierul Dmitri Medvedev a explicat că noile măsuri au fost decise „pentru apărarea intereselor guvernului, întreprinderilor şi cetăţenilor Rusiei”.

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev s-au deteriorat după anexarea abuzivă a Crimeei de către Rusia, urmată de conflictul din estul Ucrainei. Rusia continuă să respingă acuzațiile că ar sprijini direct milițiile separatiste din estul Ucrainei.

Pe 25 noiembrie anul acesta, a avut loc prima confruntare directă ruso-ucraineă, când Rusia a sechestrat trei nave ucrainene şi echipajele lor în Marea Neagră, în largul coastelor peninsulei Crimeea. Navele se îndreptau spre Strâmtoarea Kerci, în drum spre Marea Azov.

La Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a acuzat Ucraina din nou, pe 24 decembrie, că ar pregăti „o ofensivă armată de anvergură în următoarele zile”. Maria Zaharova a vorbit și despre arme chimice, dar nu a adus nici o dovadă, nici măcar circumstanțială, pentru aceste acuzații, rezumându-se să citeze „experți”.

XS
SM
MD
LG