‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMADRM: Recolta de nuci în anul curent a fost de 18 mii de tone

MADRM: Recolta de nuci în anul curent a fost de 18 mii de tone

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Potrivit evaluării preliminare a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), în acest an au fost recoltate mai puține nuci decât în anul 2017. Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, producția de nuci în Moldova a constituit 18,5 mii tone.

Recolta 2018 este de circa 18 mii de tone de nuci în coajă, cantitate ce coincide cu prognoza finală a specialiștilor Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova. La începutul primăverii acestui an, aceștia au prognozat o scădere a randamentului de nuci în coajă, în comparație cu nivelul ultimului an, cu cel puțin 20%.

Apoi, în luna octombrie, din cauza calității proaste a miezului, adică prevalenței miezului negru, evaluarea experților pentru cultura din 2018 a fost redusă drastic la 50-60% față de nivelul din anul trecut. Este de remarcat faptul că, estimarea recoltei 2017 de către reprezentanții Uniunii Asociațiilor Nucicultorilor este de două ori mai mare decât cea statistică – aproape 40 de mii de tone.

Conform datelor statistice, în prezent în Republica Moldova sunt aproape 24 mii de hectare de plantații de nuci de diferite soiuri, vârstă și nivel tehnologic, inclusiv aproape 15 mii hectare livezi de nuci. Suprafața rămasă este reprezentată de pomii plantați de-a lungul drumurilor și plantații vechi. Acestea sunt parte al sectorului „neobservabil” a producției interne de nuci. Estimarea volumelor de producție de către specialiști se realizează prin calcul, conform indicatorilor indirecți.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›