Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Ştiri / Social

25 Dec. 2018 / 08:41

Creştinii ortodocşi de stil nou sărbătoresc Crăciunul

Sărbătoarea Naşterea Domnului pe stil nou, conform calendarului gregorian, este sărbătorită de mai mulţi creştini din Republica Moldova. Un serviciu divin este oficiat în bisericile din ţară care o adoptat stilul nou al sărbătorilor religioase. În dimineaţa zilei, postul public de televiziune Moldova 1 transmite în direct slujba de Crăciun de la Catedrala Teodora de la Sihla din Chişinău.

Sărbătoarea Crăciunului marchează naşterea de acum circa două mii de ani a lui Hristos. Crăciunul este una din cele mai importante sărbători ale creştinilor. Tradiţiile şi obiceiurile de crăciun diferă în funcţie de zona geografică a ţării.

În Republica Moldova, una dintre cele mai vechi tradiţii de Crăciun este păstrarea luminii, potrivit moldova.md. Sărbătoarea Naşterii Domnului este strâns legată de solstiţiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an. Deşi acest obicei mai este păstrat de foarte puţini locuitori, în unele sate, oamenii încă mai trudesc pentru păstrarea luminii. În seara de Ajun, moldovenii aprind un rug din buşteni pentru a ţine cât mai mult lumina.

În ziua de Crăciun cete de flăcăi colindă gospodarii. Copiii merg cu „steaua”, vestind Naşterea Mântuitorului. Cadoul tradiţional pentru colindători este pâinea - simbol al belşugului. De asemenea, o veche tradiţie este „mersul cu icoana”. Preoţii merg prin sate cu icoana Naşterii Domnului, binecuvântând casele, gospodăriile şi creştinii.

Ziua de 25 decembrie este declarată prin lege zi de sărbătoare nelucrătoare. Cea mai mare parte a locuitorilor Republicii Moldova sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, pe data de 7-8 ianuarie.

Comentarii