Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Ştiri / Regional

25 Dec. 2018 / 19:40

Festivalul „Florile Dalbe” din Anenii Noi, la o nouă ediţie

Cele mai frumoase colinde, cele mai autentice urături şi cele mai originale scenarii de jocuri zoomorfe – toate au fost aduse în scenă de cele peste 15 colective folclorice venite din diferite localităţi ale raionului Anenii Noi pentru a participa la o nouă ediţie a festivalului „Florile Dalbe”, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Rând pe rând în scenă au urcat şi mici, şi mari, promotori ai folclorului autentic, care au încercat să găsească în lada de zestre a neamului cele mai deosebite creaţii populare.

„Am venit cu datini străbune. Avem în repertoriul nostru capra, urătură şi colindă. Urătura este una bătrânească,culeasă din sat. Avem patru bărbaţi mai în vârstă care cunosc această urătură de când erau ei copii”, a spus Lidia Bâzgă, de la ansamblul folcloric „Nistrenii” din satul Puhăceni.

„La acest festival nici nu mai ştiu a câta oară suntem, dar mereu venim cu ceva nou”, a menţionat Tatiana Bâtca, conducătoarea ansamblului folcloric de tineret şi copii „Datina” din Hârbovăţ.

De rând cu artiştii amatori, la festival au participat şi meşterii populari, invitaţi să îşi verniseze lucrările în cadrul tradiţionalului Târg de Crăciun, acesta oferindu-le posibilitatea nu doar de a se promova, ci şi de a face schimb de idei şi experienţă.

Fiecare participant la ediţia din acest an a festivalului „Florile Dalbe” s-a ales cu câte un premiu, diplomă sau menţiune, iar gazdele, juriul şi publicul – cu urări de bine şi tradiţionale boabe de grâu şi porumb.

 

 

 

Comentarii