Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadorul UE la Chișinău spune…

Ambasadorul UE la Chișinău spune care este una dintre cheile soluționării problemelor din R. Moldova

Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, susține că justiția continuă si fie unul dintre sectoarele în care nu s-au înregistrat progrese și în care este nevoie nu doar de modificat legislația, dar și de implementat reformele. Declarația a fost făcută de diplomat în cadrul unui interviu acordat portalului nordnews.md. Peter Michalko precizează că anume „justiția independentă” este „o cheie a soluționării problemelor”, inclusiv a celor economice.

„Este important ca să fie făcut totul pentru aceasta,  ca acest obiectiv să să fie atins, pentru că fără justiție credibilă independentă  nu este posibilă nici creșterea economică, pentru că investitorii străini nu vor veni și nici cei autohtoni nu vor fi determinați să investească, dar și viața oamenilor nu poate fi plină de libertate, eu nu pot să se folosească de toate valorile, să fie toți egali în fața legii. În acest sens, justiția independentă este o cheie a soluționării problemelor.  Repet, trebuie să fie făcute aceste reforme, să fie implementate în Republica Moldova”, a declarat Peter Michalko, întrebat dacă „justiția independentă” este un obiectiv realizabil.

Diplomatul a vorbit și despre alte domenii în care R. Moldova nu a satisfăcut așteptările UE.

„Din păcate, s-a întâmplat anul acesta niște derapaje,  după care am introdus precondițiile politice. Vă amintiți de schimbarea sistemului electoral și de reacția/poziția Uniunii Europene bazată  pe recomandările Comisiei de la Veneția și OSCE ODIR, care nu au fost respectate în adoptarea acestui sistem.  Și după aceasta s-a văzut că în domeniul electoral, unul fundamental pentru democrație, nu s-au respectat principiile, voința oamenilor exprimată în desfășurarea alegerilor libere și corecte în Chișinău, alegerile primarului. După aceasta au continuat unele momente ce țin de aprobarea  legilor privind amnistia fiscală. Astfel, asistența macrofinanciară, și vorbim de prima tranșă, nu a putut să fie eliberată și nici suportul bugetar nu a fost acordat”, a menționat Peter Michalko.

Întrebat despre așteptările referitor la scrutinul parlamentar din februarie 2019, ambasadorul a declarat că „este important ca aceste alegeri să se desfățoare în mod liber și corect”. Acesta a declarat că UE va continua cooperarea cu guvernarea care va avea câștig în aceste alegeri în cadrul relațiilor UE-RM existente și că va dezvolta aceste relații în cadrul Acordului de Asociere și de Liber Schimb.