17:32:24 25.04.2024
Stiri

Igor Vremea, despre Fundația „Open Dialog”: „A protejat indivizi condamnați PENAL. Ana Fotyga a anunțat de anul trecut că nu mai colaborează cu această organizație”

Politică 24.12.2018 12:40 Vizualizări1368 Autor: Ziarul National
Igor Vremea, despre Fundația „Open Dialog”: „A protejat indivizi condamnați PENAL. Ana Fotyga a anunțat de anul trecut că nu mai colaborează cu această organizație”


Fundația „Open Dialog”, condusă de Ludmila Kozlovska, s-a discreditat definitiv după ce a apărat interesele condamnaților penali Muhtar Ablyazov și așa-numitul raider nr. 1 în CSI, Veaceslav Platon. De asemenea, unii europarlamentari, inclusiv președintele subcomitetului pentru Securitate și Apărare al Parlamentului European, Ana Fotyga, s-ar fi convins că ceva nu e în regulă cu „Open Dialog” și din acest motiv a încetat, încă de anul trecut, să mai colaboreze cu această organizație.

Declarații în acest sens au fost făcute de președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Open Dialog” și a fondatoarei acesteia Ludmila Kozlovska în treburile interne ale R. Moldova și privind finanțarea unor partide politice din R. Moldova, Igor Vremea, în cadrul unei emisiuni de la Publika TV.

„Când doamna Fotyga a aflat detalii despre finanţarea activităţii acestei fundaţii, ea a anunţat pe blogul său, dar şi într-o scrisoare deschisă că nu va mai colabora cu această fundaţie. Dosarul „Open Dialog” a apărut în public după ce Ablyazov a fost cercetat și condamnat în Kazahstan. De asemenea, în Ucraina este pornit un dosar penal împotriva lui. Când el a fost condamnat în Marea Britanie, fundaţia a fost pusă într-o situaţie proastă. Astfel, a fost scoasă la iveală esenţa activităţii acestei organizaţii”, a precizat Vremea.

Citește și: Raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost DESECRETIZAT. Maia Sandu, Andrei Năstase și Veaceslav Platon sunt vizați în documentul remis structurilor din UE, dar și Departamentului de Stat al SUA

La rândul său, analistul Andrei Andrievschi a declarat la aceeași emisiune că Maia Sandu trebuia să refuze ca „Open Dialog” să-i plătească biletul de avion și cazarea la Bruxelles. „Maia Sandu spunea că a fost chemată la Bruxelles de eurodeputaţi, iar călătoria a fost achitată de această fundaţie, la rugămintea eurodeputaţilor. Acum acest argument nu mai este valabil. Un politician, când se ciocneşte cu surse financiare dubioase, le refuză”, a afirmat Andrievschi.

Invitaţii emisiunii au vorbit şi despre scopurile care şi le-ar fi pus Maia Sandu şi Andrei Năstase în urma colaborării cu „Open Dialog”. „Scopul acestei fundaţii era destabilizarea situaţiei. Chiar şi Kozlovska a scris pe pagina ei de Facebook că printre reuşitele organizaţiei este suspendarea asistenţei financiare. Asta era şi scopul lor, dar şi scopul lui Andrei Năstase şi al Maiei Sandu”, a adăugat Andrievschi.

O comisie de anchetă parlamentară a cercetat activitatea Fundației „Open Dialog” și imixtiunea acesteia în treburile interne a R. Moldova. Potrivit concluziilor comisiei, fundația „Open Dialog” ar fi finanțată din venituri provenite din tranzacții cu întreprinderi militare din Federația Rusă, livrarea de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale, plăți din zone off-shore și din schema de spălare a banilor „Laundromat”.

Autorii raportului au recomandat procuraturii să examineze constatările din raport în contextul clarificării și încadrării juridice a acțiunilor de implicare a FOD, persoanelor afiliate etc., în acțiuni care atentează la securitatea națională a R. Moldova, inclusiv prin prisma infracțiunii de trădare de patrie, spionaj etc. cu tragerea la răspundere conform legii.

Astfel, președinta acestei fundații, Ludmila Kozlovska, a fost a fost citată de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale pentru a se prezenta la procuratură pentru audieri în cadrul unui dosar penal. Kozlovska trebuie să se prezinte la sediul procuraturii de pe strada Ștefan cel Mare pentru interogatoriu pe 27 decembrie la ora 14:00.

Anterior, Maia Sandu a declarat că această comisie din Parlament a fost „o farsă”, menită să discrediteze opoziția din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md