/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Vin și pleacă de Crăciun. Sute de moldoveni și-au așteptat astăzi la Aeroport rudele care revin acasă

missing
24 decembrie 2018, ora 19:18

Avionul de pe cursa Sankt-Petersburg – Chișinău a adus astăzi fericire în sânul mai multor familii. Tatăl micuțului Ilia pleacă periodic în Moscova pentru a câștiga bani, iar, de fiecare dată, copilul îl așteaptă cu nerăbdare.

„Foarte fericiți, ne pregătim de Anul Nou. Iliusha, îl aștepți pe tata? –Da.”

„Sunt foarte fericit să-mi văd fiul. Nu l-am văzut timp de patru luni. Aștepți cadouri, Ilia? El în scrisoare a scris foarte multe cadouri. Nu știu dacă Moș Crăciun va aduce atâtea cadouri”

Cei mai emoționați erau copiii. Imediat ce își zăreau părinții sau bunicii ieșind din punctul vamal, aceștia săreau, plin de entuziasm, în brațele lor.

„Foarte bine, îmi era tare dor.Suntem din Rezina, dar la Orhei o să ne ducem că acolo e mai frumos de Anul Nou.”

„Îl așteptăm pe bunic. Vom merge în ospeție, la diferite spectacole. El rar vine în Moldova așa că vom merge să-i arătăm Transnistria dragă, poate și la Chișinău îl vom duce. Poate dacă Moldova ar fi mai ospitalieră, ar veni mai des”.

„Am venit cu daruri, cu nepoțelele mele, de sărbători, la baștină. O să ne întâlnim cu toții împreună, ca de obicei. Sunt sărbători de familie și vom fi împreună cu bunicile, cu rudele, cu toți cei care au venit și a considerat de cuviință să vină acasă”.

„Am planificat așa ca să reușim peste tot și am reușit. Iată ne-a întâlnit mămica, ne-a spus că deja a pregătit sarmale, totul deja este în cuptor și noi venim și sărbătorim Crăciunul. De toate am luat. Și bomboane, și ceva faianță, deci de toate am luat, pentru toți”.

Și în sala de plecări oamenii se grăbeau să ajungă cât mai curând la rudele sale. Familia i-a procurat acestei doamne un bilet spre Verona, acolo unde deja de 13 ani sunt stabiliți cu traiul copiii ei. Deoarece nu i-a văzut demult, femeia a pregătit o valiză întreagă cu daruri pentru nepoței.

„Noi am mai fost și Veneția am văzut-o, pur și simplu ne întâlnim cu copiii. Ei anul trecut nu au putut să vină casă și anul acesta plecăm noi la dânșii să fim de Crăciun împreună. Am vrut, că noi le-am construit casă aici, la Ialoveni chiar, dar la noi nu știu când o să fie posibilitate să se întoarcă înapoi. E greu”, Valentina.

Și celelalte persoane pe care le-am întâlnit în fața ghișeurilor de plecare ne-au povestit că nu doresc să petreacă Crăciunul singure acasă, familiile lor fiind demult plecate în străinătate.

„Ne ducem în vizită la copii, trăiește de 20 de ani fata acolo. Eu singurică, nu-i nimeni acasă, am încuiat ușile și gata.”

La Verona, la odihnă, să petrecem sărbătorile. La rude, care locuiesc acolo. Care de nouă ani, care de șapte”.

„Muncesc acolo și plec de sărbători la fiică. Am fost acasă o perioadă. Sunt 16 ani de când mă aflu în Italia. Vrem acasă, dar dacă timpurile la noi sunt cam grele… Mai stăm pe acolo”.

„Plec la Verona. Plec acasă. Prima casă e aici și a doua casă e acolo. Doar tăticul a rămas aici. Îl vizitez de câteva ori pe an”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, zilnic din Republica Moldova ar pleca circa 100 de persoane.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram