Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Indonezia, lovită de tsunami: cel…

Indonezia, lovită de tsunami: cel puțin 62 de persoane au fost ucise

Cel puțin 62 de decese au fost raportate duminică, 22 decembrie, în Indonezia, după ce un tsunami a lovit strâmtoarea Sunda peste noapte. Peste 20 de persoane au fost date dispărute, 584  sunt anunțate rănite, iar bilanțul victimelor este încă în creștere, potrivit guvernului indonezian, informează The Washington Post.

Update:  Bilanțul victimelor este de 168 de persoane decedate şi peste 700 rănite. 

Peste 400 de locuințe au fost distruse de tsunami, care a ajuns până la trei metri înălțime în strâmtoarea Sunda, care separă cele două mari insule ale Indoneziei, Java și Sumatra.

Cauza declanșării tsunami-ului rămâne neclară. Valurile au lovit fără avertisment sau cutremur. Oficialii indonezieni au negat că tsunami-ul a fost declanșată de vulcanul Krakatoa din apropiere, care a izbucnit în luna iunie, curent. Au existat speculații că evenimentele au fost legate.

„Colectarea datelor este în curs de desfășurare. Este probabil ca numărul victimelor și daunele să crească „, a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al agenției naționale de dezastre a Indoneziei, într-un comunicat.

Oystein Lund Andersen, un martor norvegian care se afla într-o excursie de familie pe coasta plajei Anyer, a scris pe Facebook că a văzut valul de intrare. „Următorul val a intrat în zona hotelului unde locuiam. Am reușit să evacuez familia mea pe un teren mai înalt prin căi forestiere și sate, unde suntem îngrijiți de localnici. Suntem nevătămați, din fericire”, a scris el.

Oficialii guvernamentali avertizează turiștii să nu viziteze plajele din apropierea strâmtorii Sunda. „Agenția națională de dezastre și agenția de Geologie încă investighează”, a spus Nugroho.

Agenția de Meteorologie și Geologie din Indonezia a declarat că nu este clar dacă tsunami-ul a fost cauzat direct de erupția Anak Krakatoa, o insulă vulcanică din strâmtoarea Sunda. Vulcanul Krakatoa este unul dintre cele 127 de vulcani activi, pe lungimea arhipelagului.

Igan Sutawijaya, expert în caz de vulcani și dezastre geologice, a declarat că strâmtoarea Sunda este o zonă predispusă la dezastre, dar valurile nu pot fi legate direct de o erupție. „Suspiciunea mea este că a existat o alunecare de teren sub mare. Poate că un șanț s-a prăbușit”, a declarat el pentru The Washington Post într-un interviu telefonic”.

Cutremurele și tsunami-urile au distrus casele, au ucis și au mutat mii de oameni în zone precum insula Lombok în luna iulie și în orașul central Sulawesi din Palu în luna septembrie.

Indonezia, arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiană), se află pe centura de foc a Pacificului, zonă de puternică activitate seismică, fapt ce cauzează o mare parte din cele mai mari erupţii vulcanice şi cutremure din lume.

Sursa Foto: The Whashington Post.