Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rada de la Kiev a…

Rada de la Kiev a aprobat proiectul de lege privind contracararea bullying-ului

Material de pe Hromadske

Deputații Radei Supreme au adoptat în a doua și ultima lectură Proiectul de Lege nr. 8584, care definește noțiunea de bullying și introduce răspundere administrativă pentru aceasta. Adoptarea documentului a fost susținută de 228 de deputați.

Proiectul de lege definește bullying-ul ca „violență, agresiune morală sau fizică în orice formă, sau oricare alte fapte comise cu scopul de a provoca frica, anxietatea, de a supune persoana intereselor sale, fapte cu semne conștiente de maltratare”.

Legea prevede o amendă pentru bullying și pentru tăinuirea de către lucrătorii instituțiilor de învățământ a cazurilor de maltratare.

De asemenea, proiectul propune de a obliga instituțiile de învățământ să afișeze reguli de comportament și instrucțiuni de contracarare a agresiunii și de depunere a plângerilor în cazurile de bullying.

Ombudsmanul din educație va avea dreptul de a primi și verifica informații, statistici privind cazurile de bullying și reacțiile din partea instituțiilor de învățământ.

În nota informativă deputații fac referire la un sondaj al Fondului pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF), în care se spune, că aproximativ 67% din copiii din Ucraina s-au confruntat cu bullying-ul din partea semenilor lor. În afară de aceasta, potrivit sondajelor de opinie, un sfert din elevii ucraineni se consideră victime ale bullying-ului. 40% din elevi s-au confruntat cu agresiune în cercurile lor, ei nu anunță părinții despre cazurile de maltratare, iar 44% nu întreprind nimic împotriva bullying-ului, la fel de teamă să nu devină victime ale agresiunilor.