Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucrainenii au decis să predea…

Ucrainenii au decis să predea limba ucraineană

În Ucraina, se intenționează organizarea cursurilor gratuite de limbă ucraineană. Proiectul este prevăzut în noua lege a limbii de stat și urmează să fie pus în aplicare dacă va fi votat în cea de-a doua lectură, scrie lenta.ru.

Declarațiile despre organizarea cursurilor de limbă ucraineană au fost făcute de viceprim-ministrul pentru Afacerile Umanitare Vyacheslav Kirilenko într-un interviu pentru Observer.

„Parlamentul a aprobat proiectul de lege în prima lectură, în octombrie. La sfârșitul lunii ianuarie și în prima jumătate a lunii februarie, mă aștept ca parlamentul să aprobe această lege în a doua lectură”, a spus Kirilenko.

Totodată, în conformitate cu proiectul de lege, țara ar trebui să stabilească o comisie privind problemele lingvistice și o poziție adecvată a avocatului parlamentar.

Conform legislației actuale ucraineane, ponderea programelor de televiziune în limba ucraineană ar trebui să fie de cel puțin 55 la sută. Însă, doar 40% dintre ucraineni preferă să urmărească produse media în limba ucraineană, în timp ce restul 60% ar alege să vizioneze emisiuni în limba rusă și în alte limbi.

În noiembrie, președintele Ucrainei, Petro Poroshenko, a afimat că limba ucraineană este cheia pentru puterea și succesul poporului.

Sursa Foto: Fraza.ua