Ştiri

Sursa imaginii: locals.md

Ştiri / Social

22 Dec. 2018 / 09:03

Peste 80 la sută dintre bibliotecile din ţară au fost modernizate în cadrul programului „Novateca”

Peste 80 la sută dintre bibliotecile din ţară au fost modernizate şi dotate cu tehnologii de ultimă generaţie prin programul „Novateca”. În total, 1500 de bibliotecari au fost instruiţi să utilizeze corect calculatorul şi serviciile on-line. Cititorii spun că le este acum mai interesant la bibliotecă. Au acces la internet, pot citi cărţi electronice, pot participa la cursuri de animaţie, robotică sau învăţa limbi străine, relatează Mesager.

Angela Zatic este unul dintre e - ambasadorii care promovează serviciile electronice şi care a instruit 12 bibliotecari din raionul Călăraşi.

„O bibliotecă modernă porneşte de la conceptul că, nu doar utilizatorii noştri citesc cărţi. Biblioteca noastră acordă circa 10 servicii moderne, inclusiv utilizarea serviciilor electronice ca punte de legătură dintre guvern şi cetăţeni”, a menţionat Angela Zatic şefa Bibliotecii „George Munteanu” din Bravicea, Călăraşi.

Până acum 43 de bibliotecari au primit titlul de  E-ambasadori. Ei îi învaţă pe cititori să utilizeze corect calculatorul şi serviciile on-line.

„Ei au învăţat cum să acceseze aceste servicii cu accent pe serviciile electronice pentru cetăţeni şi pentru business. Finalizarea proiectului se preconizează pentru februarie 2019”, a spus Irina Tcaci coordonatoarea proiectului „Novateca”.

Oamenii din Bravicea se bucură că biblioteca a fost modernizată şi dotată cu noi tehnologii.

„Îmi place să citesc cărţi, dar şi on-line. Pentru că este mai luminos, mai convenabil”. „Vin aici patru zile din săptămână, dacă am nevoie la şcoală de ceva, cum ar fi, o informaţie anume, intru, caut pe Internet, apoi scot la printer”. „Eu sunt pensionară, dar am o dorinţă de a cunoaşte. Îi convenabil, poţi să perfectezi un buletin biometric, sunt scutiri de a face un drum la raion sau la ghişeu. On-line intri pe gov.md şi îi mult mai uşor”. „Calculatorul l-am învăţat. Da, eu am chiar nepoţel în Anglia. Am feciorul în Olanda. Am sora la Sângerei chiar, aici pe loc, dar în toată seara eu, până nu mă văd cu dânşii parcă nici nu pot să mă odihnesc”, spun oamenii. 

În perioada celor şapte ani de activitate a programului, este 1000 de biblioteci au fost modernizate, iar 1600 de bibliotecari instruiţi.  

Comentarii