A fost lansată prima etapă a proiectului de „Renaștere Culturală a Moldovei” – „Semiluna de Bronz”

carbuna

Vineri, 21 decembrie, în Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc un eveniment dedicat lansării primei etape a proiectului “Renașterea Culturală a Moldovei” – “Semiluna de Bronz”. Este prima etapă a proiectului „Renașterea Culturală a Moldovei”, implementat la nivel național și bazat pe promovarea istoriei, culturii, antreprenoriatului social, precum și a turismului ecologic. Proiectul a fost lansat de Asociația Națională a Experților și Asistenților Sociali din Moldova și este implementat de un consorțium de organizații din sectorul public-privat din Moldova și din alte țări.

Proiectul își propune să atragă atenția cetățenilor și oaspeților Moldovei asupra frumuseții și unicității țării noastre, a istoriei bogate cu o cultură diversă, nenumărate obiceiuri și tradiții. Necunoscută și, uneori, uitată de generația tânără, istoria Moldovei, ar trebui să reprezinte o bogăție și să atragă interesul față de această țară.

Una din componentele proiectului – renașterea satului tradițional moldovenesc prin dezvoltarea turismului ecologic cultural – va avea un impact pozitiv asupra imaginii Republicii Moldova, atât la nivel național, cât și la nivel internațional și va stimula turiștii străini să fie atrași permanent prin metode educaționale și culturale noi. Acest lucru se va realiza prin crearea, dezvoltarea și întreținerea comunităților rurale tradiționale moldovenești formate din zonele rurale din nordul, centrul și sudul Moldovei. De asemenea, proiectul va introduce un nou model de antreprenoriat social bazat pe turismul comunitar, care va ajuta reprezentanții populației rurale să păstreze cultura locală.

Proiectul „Renașterea Culturală a Moldovei” va fi implementat prin intermediul a trei componente principale selectate în conformitate cu regiunile țării: regiunea centrală – Semiluna de Bronz, nordul – Soarele de Aur și sud – Steaua de Argint. Numele date componentelor sunt o referire la elementele cheie ale stemei moldovenești. Crescentul de Bronz, situat pe partea dreaptă a emblemei, simbolizează renașterea, componentă de la care a apărut ideia pentru lansarea proiectului cultural național „Renașterea Culturală a Moldovei”. Ea vizează schimbarea situației economice din zonele rurale ale centrului țării, prin dezvoltarea turismului local, a meșteșugurilor, a produselor agricole tradiționale ecologice și dezvoltarea activităților sociale și educaționale.

Introducerea unui astfel de model de lucru a început deja printr-un proiect pilot în satul Cărbuna, raionul Ialoveni. Ca parte a proiectului pilot, 12 studenți din Statele Unite au participat împreună cu localnicii la restaurarea caselor și a fîntânilor tradiționale moldovenești din satul Cărbuna, au fost create mărcile „Taur Negru” și „Zeița de Cărbuna”, s-au efectuat săpături arheologice, iar în luna august a acestui an s-a petrecut festivalul „Taur Negru de Cărbuna”, organizat și defășurat împreună cu locuitorii satului.

Despre satul Cărbuna a fost filmat și un documentar de 30 de minute intitulat „Zeița de Cărbună: Renașterea Moldovei” realizat de o echipă de tineri moldoveni, care conține imagini din viața de zi cu zi a sătenilor, munca studenților americani privind restaurarea caselor și scene din festivalul „Taur Negru de Carbuna”. Premiera filmului a fost solemn prezentată la eveniment.

Faza pilot a proiectului din satul Cărbuna este finanțată prin granturi de la City University of New York, Fundația Institutului Stravinsky, Bursa Fulbright Scholar și Ambasada SUA în Republica Moldova. Filmul „Zeița de Cărbună: Renașterea Moldovei” a fost realizat de către A.O „Proiectul Casa Mare” și Asociația Națională a Experților Sociale și Asistenților Sociali din Moldova și a fost finanțat de Ambasada SUA în Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente