Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com: Nicolae Roibu

Ştiri / Cultură

21 Dec. 2018 / 15:45

Vămi pentru valorile sufletului, medalion literar la aniversarea scriitorului Vlad Zbârciog

„Vămi pentru valorile sufletului” - este genericul medalionului literar prilejuit de aniversarea a 75-a de la naşterea scriitorului Vlad Zbârciog. Cea mai importantă noutate la evenimentul organizat de către Uniunea Scriitorilor din Moldova şi Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” a fost lansarea a nouă volume, o selecţie din opera literară a scriitorului, relatează Moldova 1.

„Un scriitor care este stăpânit de ispita totalităţii, puţine genuri literare au rămas nefrecventate de Vlad Zbârciog, dar el excelează în proză, mai cu seamă în romane, care sunt adevărate radiografii ale istoriei şi suferinţei basarabenilor, deportări, război, Gulag”, a precizat Arcadie Suceveanu.

Vlad Zbârciog este autorul a peste 40 de cărţi, iar scrisul rămâne preocuparea permanentă.

„El merge pe linia adevărată a vieţii, este un om cald şi sensibil la vibraţiile timpului, la vibraţiile istoriei şi cărţile lui dovedesc cu prisosinţă acest lucru. Îl ajută foarte mult şi faptul că este un jurnalist foarte bun”, afirmă scriitorul Leo Butnaru. 

„Mă bucur pentru antologia lui de autor din care apare ca un bun prozator, ca un polemist în eseurile sale, în atitudinile critice faţă de ceea ce se întâmplă în societate”, este de părere scriitorul Nicolae Rusu.

Şi dacă confraţii de condei apreciază în mod special proza scriitorului, atunci actriţei Paulinei Zavtoni îi este mai aproape de suflet poezia.

„Cum eu mi-am legat viaţa de teatru, aşa Vlad Zbârciog şi-a legat viaţa de arta poeziei. Poezia e dată de Dumnezeu, versurile lui sunt aşa de sincere, cu o simţire atât de mare, sunt necesare mai ales tinerilor pentru că el le arată calea bună în viaţă”, a spus Paulina Zavtoni.

Vlad Zbârciog şi-a început activitatea în calitate de redactor la Televiziunea Naţională, a lucrat la studioul Moldova-Film, la mai multe publicaţii. Acum este în aşteptarea unei noi cărţi: volumul de memorialistică „Umbra paşilor pierduţi”.

Comentarii