Ştiri

Sursa imaginii: liewo.li

Ştiri / Internaţional

21 Dec. 2018 / 18:30

Proteste antiguvernamentale în Spania

Sute de oameni au ieşit în stradă la Barcelona, în cadrul unei manifestaţii împotriva deciziei Cabinetului de miniştri de a se întruni în Catalonia la un an de la alegerile anticipate, de după declaraţia unilaterală de independenţă a regiunii. Şapte manifestanţi au fost arestaţi în timpul ciocnirilor violente cu forţele de ordine. Protestatarii acuză Guvernul spaniol de provocări, relatează Mesager.

Sute de oameni au ieşit în această dimineaţă în stradă nemulţumiţi de şedinţa Cabinetului de miniştri, desfăşurată la Llotja de Mar, vechea clădire a bursei de valori. Poliţia a îngrădit accesul în mai multe părţi ale Barcelonei, în timp ce mai mult de 20 de drumuri au fost blocate de protestatari.

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez a venit la Barcelona pentru a se întâlni cu preşedintele regiunii Quim Torra, pentru a discuta despre independenţa Cataloniei.

La şedinţa Cabinetului de miniştri urma să se aprobe o creştere cu 22% a salariului minim, o majorare a lefurilor pentru lucrătorii publici şi să anunţe investiţiile în proiecte de infrastructură din Catalonia.

„Îndemnăm cetăţenii care protestează să o facă paşnic, fără violenţe şi atacuri. pentru că am venit aici cu afecţiune, apreciere pentru Catalonia, Barcelona, pentru că lucrăm în mod democratic pentru bunăstarea cetăţenilor noştri. Guvernul întotdeauna a lăsat loc de dialog”, a declarat Isabel Celaa, purtătoare de cuvânt a Guvernului.

„Nu există un astfel de drept de independenţă. Dreptul ar exista dacă ar fi o  decizie letală, prin care independenţa este recunoscută de aceea nu se înscrie în ordinea legală”, a precizat Meritxell Batet, ministrul Politicii Teritoriale şi Serviciului Public.

Şapte oameni au fost reţinuţi după ce s-au încăierat cu forţele de ordine. Între timp proteste au avut loc şi în Portugalia, acolo unde mii de oameni, inspiraţi de mişcarea franceză „vestele galbene”, au ieşit pe străzile a 25 de oraşe. La Lisabona trei persoane a fost arestate pentru violenţe. 

Comentarii