23:50:07 24.04.2024
Stiri

RECOMANDĂRI UTILE de la specialiștii ANSA: Cum trebuie să alegeți cele mai bune produse pentru masa de sărbătoare

Social 21.12.2018 12:00 Vizualizări1325 Autor: Ziarul National
RECOMANDĂRI UTILE de la specialiștii ANSA: Cum trebuie să alegeți cele mai bune produse pentru masa de sărbătoare


Au rămas zile numărate până la sărbătorile de iarnă, iar piețele și magazinele se umplu de cumpărători în această perioadă.

Totuși, pentru ca produsele achiziţionate să nu prezinte un pericol pentru sănătatea populației, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a făcut publice mai multe sfaturi şi recomandări pentru a ajuta consumatorii să aleagă produse de calitate pentru masa de sărbătoare.

Specialiștii de la ANSA recomandă ca produsele alimentare perisabile, cum ar fi carnea şi produsele din carne, laptele şi produsele lactate, peştele în stare proaspătă, ouăle etc. să fie procurate numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar-veterinar. Aceasta înseamnă că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Vedeți mai jos recomandările ANSA cu privire la achiziționarea de produse pentru masa de sărbătoare:

- Carnea trebuie să fie procurată în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe, temperatura de păstrare trebuie să fie 4±2 °C.

- Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinară.

- La procurarea peştelui în stare proaspătă, atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi. Peștele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parţial acoperit de gheață. Temperatura de păstrare este de minus 2÷0 °C.

- Pestele alterat prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, bronhii de culoare cenuşie sau brună; în aceste cazuri peștele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră.

- La procurarea ouălor, examinaţi aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare este de 28 de zile de la data ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider;

- Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. Verificaţi informaţia despre data ouării marcată nemijlocit pe fiecare ou aparte şi termenul de valabilitate în documentul de însoțire sau pe cutia de transport.

- Laptele are culoare albă cu nuanţă slab gălbuie, nuanţă care se accentuează în cazul laptelui cu un conţinut sporit de grăsime. Nu se recomandă a fi folosit în stare crudă (nepasteurizat) şi trebuie de fiert foarte bine, menţinându-l pe foc 3-5 min după primul clocot, deoarece prin lapte se pot transmite boli precum tuberculoza, antraxul, holera, salmoneloza, infecţii stafilococice şi streptococice etc. Lapte pasteurizat este numit laptele care a fost tratat termic apoi răcit şi este un produs gata pentru consum. Temperatura de păstrare – până la + 4 °C.

- Laptele absoarbe foarte uşor mirosurile străine, mai ales dacă este păstrat într-un vas sau ambalaj deschis. Alte nuanţe de culori ale laptelui (roz, albastru, roşu etc.) denotă fie că animalul de la care s-a recoltat laptele a fost bolnav, fie că intenţionat a fost falsificat.

În cazul în care doriți să achiziţionați produse alimentare care sunt comercializate în cadrul unor târguri organizate în această perioadă sau din pieţe, trebuie să fiți atenţi la următoarele aspecte:

– Existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse produsele alimentare;

– Integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

– Etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la denumirea produsului, originea acestuia, compoziţia, condiţiile de păstrare, data limită de consum sau data durabilităţii minimale sa data fabricării şi termenul de valabilitate etc.

- Menţiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile şi inteligibile, aşezate într-un loc vizibil pentru consumator în condiţiile normale de cumpărare şi utilizare. Menţiunile de pe etichetă nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte indicaţii, inscripţii sau desene.

- Informaţiile înscrise pe etichetă, pe de o parte, nu trebuie să inducă în eroare consumatorii în privinţa caracteristicilor alimentului (în special a identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, durabilităţii, originii sau provenienţei lui), precum şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie.

Specialiștii ANSA mai îndeamnă populația să evite comerțul stradal de pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc. Chiar dacă produsele sunt vândute la un preţ mai mic, acestea au un impact negativ și reprezintă un risc pentru sănătatea dvs., contribuind la apariţia toxiinfecţiilor alimentare.

De asemenea, nu procuraţi alimente după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat, depozitaţi şi păstraţi alimentele conform instrucţiunilor producătorului, verificaţi dacă este respectată temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar în magazin, respectând şi dumneavoastră această temperatură acasă și nu decongelaţi şi recongelaţi un produs alimentar, dacă producătorul interzice această acţiune.

Dacă sesizați anumite nereguli, puteți alerta angajații ANSA la numărul de telefon 0-22-26-46-43 sau prin aplicaţia Viber 067675544 .


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md