20:35:28 25.04.2024
Stiri

Un analist politic crede că unele ONG-uri din R. Moldova ar fi CORUPTE, deși „clamează zi și noapte după transparență”: „Să invităm Curtea de Conturi Europeană să verifice activitatea ONG-urilor noastre”

Social 21.12.2018 16:38 Vizualizări1163 Autor: Ziarul National
Un analist politic crede că unele ONG-uri din R. Moldova ar fi CORUPTE, deși „clamează zi și noapte după transparență”: „Să invităm Curtea de Conturi Europeană să verifice activitatea ONG-urilor noastre” Europa Liberă


„După ce Curtea de Conturi a UE a constatat că n-ar strica mai multă transparență în ograda organizațiilor neguvernamentale europene, avem tot dreptul să ne întrebăm câtă transparență există în curtea ONG-urilor moldovenești. Întrebarea este de-a dreptul subversivă, deoarece ONG-urile noastre clamează zi și noapte după transparență. În paralel, însă, contabilitatea lor ascunde mistere neelucidate, iar rapoartele lor de activitate sunt splendide, dar lipsesc cu desăvârșire”, este de părere analistul politic Cornel Ciurea.

Potrivit lui, organizațiile neguvernamentale se află într-o zonă a intereselor speciale, sunt protejate de „umbrele” geopolitice și, în consecință, sunt scutite de revizii fiscale. Ciurea spune că rapoartele financiare și chiar impozitele sunt prezentate doar donatorilor, iar „statul încasează doar analize critice și conferințe veninoase despre combaterea corupției și lipsa transparenței”.

„Faptul că ipocrizia și politica standardelor duble nu se sancționează juridic în țara noastră nu poate constitui un alibi al impunității, iar hâdoșenia și marasmul onegist, care ascund corupția după paravanul unor intenții nobile, trebuie să fie expuse public, deși îți provoacă deseori disconfort intestinal”, afirmă acesta.

În opinia lui Ciurea, aprecierea făcută de Curtea de Conturi din UE despre lipsă de transparență, dar și cazul „Open Dialog” și al Ludmilei Kozlovska, ne spune un singur lucru – scurtcircuite în activitatea societății civile se întâmplă și la case mai mari, nu numai în regiunile supuse „europenizării” prin provocarea reflexelor condiționate.

„Ce să mai vorbim de Moldova! Aici avem de a face cu o junglă onegistă în care mișună tot felul de jivine vorbitoare într-o păsărească aiuritoare – deadline-uri, TOR, flagship, timesheeturi, baseline, peer review etc. Limba lor de stat nu este nici moldoveneasca și nici, Doamne Ferește, română. E un fel de sâsâit veninos din care poți înțelege doar că activiștii noștri sunt gata să-l facă pe dracu-n patru de dragul unor salarii neimpozabile. N-ar fi o problemă toate aceste lucruri, dacă ar fi asumate cu curaj de către onegiștii noștri. Dar cea mai mare problemă este că ei neagă tocmai principiile pe care le afișează. Ei spun că combat corupția, dar sunt roși de corupție ca o canapea veche, mâncată de șoareci. Ei declară că vor transparență, dar în sediile lor e întuneric beznă, iar la ferestre sunt trase obloane. Ei susțin că vor democrație, dar în interiorul organizației domnește principiul stalinist – „cine nu e cu noi, e împotriva noastră”. Din această cauză, mă întreb oare ce ar constata Curtea de Conturi Europeană dacă ar face o inspecție inopinată la ONG-urile din R. Moldova?”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md