Igor Dodon: Dacă PSRM nu obține majoritate parlamentară, vom avea alegeri anticipate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă Partidul Socialiștilor nu va obține majoritate parlamentară la alegerile din 24 februarie, cel mai probabil, în a doua jumătate a anului 2019, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon, la conferința de bilanț a activității sale de doi an în funcția de șef al statului, joi, 20 decembrie, transmite IPN.

Șeful statului consideră că unicul partid care poate obține majoritatea parlamentară de sine stătător este PSRM, care, conform sondajelor, are susținerea a peste 45% din votanții determinați. Cel mai probabil în următorul Parlament, potrivit lui Igor Dodon, vor fi trei forțe politice: „PSRM, PDM și blocul de dreapta, anume în această consecutivitate”.

„Anul 2019 va fi un an mai greu, deja sunt planificate trei campanii electorale: pentru alegerile parlamentare, pentru alegeri locale generale și pentru alegerea bașcanului Găgăuziei, pe 19 mai. Dacă nu avem majoritate parlamentară după 24 februarie, vom mai avea alegeri parlamentare anticipate în a doua jumătate a lui 2019”, a conchis președintele.

Referindu-se la eventuale coaliții în Parlament, Igor Dodon, nu crede că socialiștii vor face cu cineva coaliție, „pentru că nu ar avea cu cine”. Vorbind despre decizia sa de a se implica în campania electorală, acesta a spus că va oferi un răspuns în perioada 20-24 ianuarie.

În altă ordine de idei, vorbind despre implicarea bisericii în alegeri, președintele a spus că nu consideră că biserica s-a implicat în campania pentru prezidențiale din anul 2016. Igor Dodon susține că fiecare cetățean își poate expune public, sau nu, viziunile sale, „pentru că Moldova este o țară democratică”.

Întrebat fiind, dacă pe parcursul a doi ani consideră că a reușit să devină președinte al tuturor, Igor Dodon, a declarat că a devenit președintele tuturor care sunt de acord cu păstrarea statalității țării, neutralității, cei care sunt pentru politica externă echilibrată și prietenia cu Rusia și al celor care optează pentru valorile tradiționale, „criterii susținute de peste 80% din totalul cetățenilor”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...