‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 11 mai, 2024
10.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn Finlanda a fost lansată prima fabrică unde se vor produce alimente din aer...

În Finlanda a fost lansată prima fabrică unde se vor produce alimente din aer și apă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Compania finlandeză Solar Foods intenționează, în luna decembrie, să înceapă producția de alimente din electricitate, apă și aer. O fabrica model a fost deja construită în apropiere de Helsinki, scrie GTM.

Startup-ul finlandez a atras 1,1 milioane de dolari pentru construirea fabricii experimentale în apropierea orașului Helsinki, care a început deja să lucreze și se planifică să producă câte un kg de hrană pe zi.

Schema de producție este următoarea: cu ajutorul electrolizei apei se va obține hidrogen, care împreună cu dioxidul de carbon și un număr mic de microelemente vor fi utilizați pentru a alimenta microbii. Celulele microbiene conținând până la 60% proteine și un set de aminoacizi, asemănătoare soiei sau algelor, sunt supuse unui tratament termic. La ieșire se obține o pulbere nutritivă, care după textură și aspect, seamănă cu laptele uscat.

Potrivit șefului companiei Solar Foods, Pasi Vainikka, pulberea poate fi utilizată pentru a îmbogăți dieta cu proteine prin adăugarea acesteia la alte produse – de exemplu, spaghete sau pizza. Fabrica din Finlanda seamănă cu o fabrică de bere, dar spre deosebire de ea, nu procesează zahăr, ci hidrogen și dioxid de carbon.

„Aceasta este o diferență fundamentală față de orice alimente sau tehnologie de pe piață. Nu mai suntem legați de utilizarea terenurilor. O astfel de fabrica poate fi construită oriunde, important este doar să existe o sursă de energie regenerabilă ieftină în apropiere”, a spus Vainikka.

Lansarea producerii în masă a aditivilor alimentari este planificată pentru începutul anului 2021. Dar pentru aceasta, compania va trebui să obțină permisiunea Autorităților Europene pentru Siguranța Alimentară (EFA).

Conform noilor cerințe EFA, pentru a lua o decizie, este necesar să se testeze produsul pe animale și oameni. Procesul durează aproximativ doi ani și costă mai mult de 500 mii de dolari. Compania a anunțat că va începe producția pe scară largă, adică 50 de milioane de porții de proteine pe an, după 12 luni de la primirea licenței.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›