Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Promo-LEX: Ce încălcări au comis…

Promo-LEX: Ce încălcări au comis partidele în perioada preelectorală

Asociația Promo-LEX a elaborat primul Raport al Misiunii de Observare al alegerilor parlamentare din 24 februariarie. Potrivit constatărilor observatorilor, mai multe partide și politicieni au utilizat abuziv resursele administrative și au început agitația electorală înainte de termen.

Utilizarea abuzivă a resurselor administrative

Promo-LEX a identificat cel puțin două partide a căror acțiuni pot fi calificate drept utilizare abuzivă a resurselor administrative: PDM și PSRM. În plus, contrar angajamentelor din Documentul reuniunii de la Copenhaga a Conferinței pentru dimensiunea umană a CSCE (OSCE), au fost constatate cazuri de asimilare a statului/instituțiilor statului cu partidul politic.

În cazul PDM, Promo-LEX a identificat pentru perioada preelectorală cel puțin șapte cazuri când activitățile potențialului concurent electoral la nivel național ar conține în sine elemente ale unor abateri precum: contopirea partidului cu statul, utilizare abuzivă a resurselor administrative și coruperea cetățenilor.

„Pe parcursul anului 2018, inclusiv în perioada preelectorală, PDM organizează briefing-uri de presă la sediul partidului, unde anunță despre deciziile adoptate în cadrul ședințelor săptămânale de partid care sunt interpretate drept indicații pentru factorii de decizii din stat. De remarcat că pentru alegători poate fi complicat să facă diferența între eforturile și realizările partidului și, respectiv, eforturile și realizările Guvernului sau ale autorităților publice. În acest fel, are loc un transfer de imagine de la partid la autoritățile publice și viceversa”, se menționează în raportul Promo-LEX.

Concomitent, Promo-LEX a constatat că unii deputați PDM au utilizat resurse administrative pentru a acumula capital politic în anumite circumscripții electorale concrete, create pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Astfel, de exemplu, Constantin Țuțu, pe pagina sa de facebook și-a atribuit meritul pentru mai multe lucrări efectuate în localitățile Durlești, Băcioi, Trușeni, Sîngera și Codru. Situații similare sunt și în cazul deputaților Eugen Nichiforciuc, Oleg Sîrbu și Anatolie Zagorodnîi.

În cazul PSRM, s-a constatat utilizarea resurselor administrative prin atribuirea de către partid a proiectelor adoptate și implementate din banii publici de către Consiliul Municipal Chișinău.

Începutul înainte de termen a desemnării candidaților

Promo-LEX a constatat că, un șir de partide politice au realizat activități ce pot fi calificate drept desemnare înainte de termen a candidaților: PSRM, PPȘ, PAS și PPPDA.

  • PSRM, în perioada 8 septembrie – 3 noiembrie 2018 a prezentat public candidații partidului pentru 43 din 46 circumscripții uninominale create pe teritoriul R. Moldova (fără regiunea transnistreană).
  • Partidul Politic Șor (PPȘ) a utilizat instrumentul reprezentantului împuternicit în regiuni, care în mare parte coincid cu circumscripțiile uninominale.
  • PAS și PPPDA au anunțat în perioada preelectorală că și-au desemnat potențialii candidați pentru a trece filtrele de integritate.

Raportul integral elaborat de Promo-LEX poate fi accesat AICI.