Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Ştiri / Social

20 Dec. 2018 / 14:49

Mai multe organizaţii neguvernamentale fac un apel pentru salvarea râului Nistru

Apel pentru salvarea râului Nistru. Mai multe organizaţii neguvernamentale de mediu au cerut Guvernului să nu semneze Acordul de funcţionare a Nodului Energetic Novodnestrovsc, care prevede construcţia de noi hidrocentrale pe râul Nistru, atât timp cât nu există un studiu de impact asupra mediului. Autorităţile dau asigurări că îşi menţin poziţia în vederea neadmiterii agravării situaţiei, relatează Moldova 1.

Semnatarii au avertizat că intenţia Ucrainei pune în pericol securitatea naţională, deoarece 80% din apa potabilă a Moldovei este asigurată de râul Nistru.
 
„Realizarea acestui proiect va transforma râul Nistru într-o lungă mlaştină. Nistru îşi va pierde caracteristicile naturale, noi am făcut demersurile către Kiev. Am încercat să mobilizăm ecologiştii dintr-o apret şi alta, demersuri spre Bruxelles. În cadrul Comisiei Europene, ca acest bazin hidrografic să fie administrat după standarde europene şi nu după egoisme locale, fie naţionale, fie regionale”, a declarat preşedintele mişcării ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă.
 
Autorităţile dau asigurări că tot ceea ce se va construi nu va fi în detrimentul ţării noastre.
 
„La ziua de astăzi putem vorbi despre un proces absolut normal de negocieri şi discuţii pe marginea anumitor obiective care urmează să fie realizate de partea ucraineană. Avem la baza acestor negocieri o serie de acorduri internaţionale care guvernează relaţiile bilaterale şi modalităţile de utilizare a porţiunilor de bazin ale râului Nistru”, a menţionat ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc.
 
„Deocamdată noi nu am avut o notificare oficială în scris despre faptul că ei vor construi aceste hidrocentrale. Efectuăm monitoring-ul de calitate al apelor prin implicarea instituţiilor internaţionale care au laboratoare mut mai dotate. Ne-am propus să mergem şi la focare lor de poluare a râului Nistru”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Valentina Ţapiş.
 
La începutul anului a fost creată o comisie specială de protecţie a mediului, care monitorizează tot ce se întâmplă pe fluviu. Anterior şi premierul Pavel Filip a dat asigurări că fără acordul Republicii Moldova Ucraina nu-şi va putea construi pe Nistru cele şase hidrocentrale în cascadă pe care le planifică demult.

Comentarii