15:53:13 28.03.2024
Stiri

Turcia, prinsă la MIJLOC între armele Federaţiei Ruse şi cele ale Statelor Unite

Știri 20.12.2018 08:50 Vizualizări2008 Autor: Ziarul National
Turcia, prinsă la MIJLOC între armele Federaţiei Ruse şi cele ale Statelor Unite sursa: defenseromania.ro


Kremlinul a declarat miercuri că va continua vânzarea de sisteme antirachetă ruseşti S-400 către Turcia, în pofida aprobării de către Departamentul de Stat al SUA a unei posibile vânzări a sistemului concurent Patriot către Ankara.

Pentagonul a anunţat marţi că Departamentul de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme Patriot de la Raytheon către Turcia, stat aliat în cadrul NATO, pentru 3,5 miliarde de dolari, după ce a notificat Congresul, potrivit Reuters.

Rusia şi Turcia au încheiat deja un acord privitor la vânzarea de sisteme antiaeriene S-400, livrările fiind aşteptate să înceapă anul viitor.

Oficiali americani şi ai NATO au avertizat în mod repetat Ankara că sistemele ruseşti nu pot fi integrate în sistemele antirachetă ale NATO şi că achiziţia de sisteme S-400 va pune în pericol cumpărarea de către Turcia de avioane de luptă F-35 de la Lockheed Martin Corporation, putând chiar declanşa sancţiuni din partea Washingtonului.

Agenţia Statelor Unite de Cooperare pentru Apărare şi Securitate a transmis că Departamentul de Stat a aprobat vânzarea a 80 de rachete MIM-104E Guidance Enhanced Missiles (GEM-T), 60 de rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE).

Turcia a cerut, de asemenea, de la Statele Unite patru radare AN/MPQ-65 şi 20 unităţi de lansare (M903 Launching Stations), potrivit DSCA, citat de The Defense Post.

Departamentul de Stat declară că acordul „va contribui la politica externă și securitatea națională a Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui aliat NATO”, dar şi că „aprobarea vânzării (sistemului Patriot) va spori interoperabilitatea Turciei cu Statele Unite și NATO”, potrivit Bloomberg şi DailySabah.

Important de precizat că aprobarea de către Departamentul de Stat, de vânzare a unor sisteme antiaeriene şi antibalistice Patriot, nu indică faptul că un contract a fost semnat sau negocierile au fost încheiate.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat jurnaliştilor că cele două tranzacţii de echipamente militare ar trebui considerate ca separate una de cealaltă, şi că Rusia se află deja în proces de a îndeplini condiţiile pentru a livra Ankarei sisteme S-400.

„Nu vedem niciun motiv să nu avem încredere în colegii noştri turci”, a afirmat Peskov, întrebat dacă Moscova este îngrijorată că Turcia le-ar putea furniza americanilor informaţii sensibile despre S-400.

„Acestea nu sunt procese conectate. În acest caz, noi ne îndeplinim acordurile pe care le avem cu colegii noştri turci. Ştiţi că acest contract este în curs de îndeplinire. El va fi continuat”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Turcia a declarat luna trecută că achiziţia de rachete ruseşti este un fapt împlinit şi nu poate fi anulată.

Sursa: defenseromania.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md