18:36:46 28.03.2024
Stiri

Raport „Promo-LEX”: Campania electorală din R. Moldova a pornit cu stângul. PD și PSRM folosesc „masiv” resursele administrative, iar Blocul „ACUM” distribuie materiale informative, nefiind înregistrat în calitate de concurent electoral

Politică 20.12.2018 12:56 Vizualizări2360 Autor: Ziarul National
Raport „Promo-LEX”: Campania electorală din R. Moldova a pornit cu stângul. PD și PSRM folosesc „masiv” resursele administrative, iar Blocul „ACUM” distribuie materiale informative, nefiind înregistrat în calitate de concurent electoral


Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie curent a demarat la 10 decembrie curent, dar unele partide din R. Moldova ar fi comis, în perioada preelectorală, mai multe încălcări, atestă Raportul nr. 1 privind misiunea de observare a alegerilor parlamentare, elaborat de Asociația „Promo-LEX”.

Pavel Postică de la „Promo-LEX” a declarat astăzi, într-o coferință de presă, că în perioada de monitorizare, cuprinsă între 27 iulie și 10 decembrie curent, democrații și socialiștii au utilizat „masiv” resursele administrative, Partidul „Șor” și-a deschis instituții ale reprezentanților săi în teritorii care coincid cu harta circumscripțiilor, iar Blocul „ACUM” a distribuit materiale informative în cel puțin 21 de raioane, nefiind înregistrat în calitate de concurent electoral.

Mai exact, Postică s-a referit la deciziile luate la sediul Partidului Democrat și implementate rapid de autoritățile publice, cum ar fi majorarea de salarii, ceea ce poate fi catalogat ca utilizare a resurselor administrative, fiindcă bugetul pentru anul 2018 nu a prevăzut din start aceste majorări.

Totodată, socialiștii și-au atribuit meritele în cazul mai multor proiecte realizate în Chișinău din bani publici, cum ar fi, de exemplu, inaugurarea unor terenuri de joacă plătite din bugetul municipal.

Misiunea de observare a alegerilor mai reclamă faptul că socialiștii și-au lansat candidații din circumscripțiile uninominale cu mult înainte de a începe campania electorală, iar Blocul „ACUM” a anunțat numele unor candidați care și-au depus dosarele la o comisie pentru a fi selectați în vederea participării la alegeri. Acest lucru se referă și la unii candidați independenți care și-au anunțat deja intenția de a participa la scrutinul din februarie.

În același raport, „Promo-LEX” a notat și primele două cazuri de corupere a alegătorilor prin oferirea de cadouri, ambele vizând partidul de la guvernare.

Pavel Postică a adăugat că există suspiciunea că certificatele de integritate solicitate de către candidați de la Autoritatea Națională de Integritate vor fi folosite împotriva unora dintre ei. De asemenea, acesta s-a arătat mirat de majorarea continuă a numărului de alegători din Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA), în condițiile în care mulți cetățeni pleacă peste hotare și renunță la cetățenia R. Moldova, iar sporul natural al populației era unul negativ la începutul anului 2000.

„Numărul de alegători din RSA este în continuă creștere. Potrivit datelor din RSA, la începutul perioadei electorale, pe data de 10 decembrie 2018, existau 3 265 997 de alegători, cu 6 972 mai mulți decât în data de 31 martie 2018. MO Promo-LEX atrage atenția asupra faptului că sporirea continuă a numărului de alegători în RSA, în condițiile depopulării prin emigrare a țării, precum și a 6 existenței unui spor negativ al populației în anul 2000, alimentează starea de neîncredere a societății în funcționalitatea RSA și, implicit, în calitatea listelor electorale. Trezește nedumerire diferențele de date privind numărul alegătorilor deduse în baza cifrelor oferite de diferite instituții publice, cum ar fi ASP sau BNS. În condițiile legislației electorale ale R. Moldova, participarea în condiții de egalitate a votului pentru cetățenii ce nu dețin nici domiciliu, nici reședință pare a fi imposibilă, întrucât cadrul legal nu le permite să voteze în circumscripții uninominale. Atragem atenția asupra numărului de alegători din această categorie, care în doar 15 luni (din septembrie 2017 până în decembrie 2018) a crescut cu 55 207, ajungând la 210 890 sau 6,45% din numărul total de alegători din RSA”, cităm din raport.


Următorul raport al Misiunii de observare a alegerilor va fi prezentat pe 10 ianuarie 2019.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md