23:16:56 28.03.2024
Stiri

DECLARAȚIE // Desfășurarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare poate denatura rezultatele scrutinului

Politică 20.12.2018 14:00 Vizualizări1229 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // Desfășurarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare poate denatura rezultatele scrutinului


Organizarea unui referendum consulativ în aceeași perioadă electorală cu alegerile parlamentare denaturează ideea organizării scrutinului și poate denatura chiar rezultatele alegerilor parlamentare, susține Pavel Postică de la Asociația „Promo-LEX”.

„Perioada de agitație electorală pentru referendum este mult mai mare decât cea pentru alegerile parlamentare. Pentru alegerile parlamentare aceasta este de 30 de zile, dar pentru referendum poate fi și de 57 sau 56 de zile. Astfel, vom fi în imposibilitatea să facem o diferență între agitația politică pentru referendum și cea pentru alegerile parlamentare”, a declarat Postică astăzi, într-o conferință de presă, în cadrul căreia a prezentat primul raport al Misiunii de monitorizare a alegerilor din 24 februarie 2019.

Postică și-a exprimat încrederea că „se vor găsi posibilități” pentru verificarea constituționalității hotărârii de Parlament prin care s-a decis organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile parlamentare înainte de începerea perioadei electorale propriu-zise și înainte de data alegerilor.

Potrivit aceleiași surse, desfășurarea referendumului complică exercițiul de vot al alegătorilor, contrar principiului privind simplitatea votului, iar întrebarea privind revocarea deputaților de către popor este neconstituțională. Mai mult, Postică a declarat că întrebările supuse votului la referendum puteau fi „rezolvate” în Parlament, de către democrați și socialiști, așa cum au procedat vizavi de aprobarea sistemului mixt.

Menționăm că prima întrebare supusă votului la referendum va fi: „Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?”, iar cea de-a doua: „Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile sale?”. Vor exista două opțiuni de alegere - pentru și contra.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md