10:09:08 25.04.2024
Stiri

Amnesty International reclamă mai multe încălcări ale dreptului omului pe parcursul anului 2018 în R. Moldova

Social 20.12.2018 16:38 Vizualizări886 Autor: Ziarul National
Amnesty International reclamă mai multe încălcări ale dreptului omului pe parcursul anului 2018 în R. Moldova


Pe parcursul anului curent, Amnesty International a documentat multiple încălcări ale drepturilor omului în R. Moldova, cum ar fi hărțuirea și intimidarea apărătorilor drepturilor omului și organizațiilor societății civile, inclusiv prin proiecte de acte legislative, care vizau impunerea unor restricții inadmisibile și obligații împovărătoare de raportare în cazul organizațiilor neguvernamentale.

Un comunicat de presă al organizației arată că autoritățile R. Moldova nu au reușit să soluționeze unele probleme sistemice ale justiției penale, în mod particular cea cu privire la condițiile precare de detenție și accesul limitat la îngrijiri medicale în instituțiile penitenciare. Încălcând principiul nereturnării în țara de origine în cazul pericolului iminent de tortură, tratamente inumane și degradante, autoritățile au îndepărtat din țară, ilegal, șapte profesori turci, fără a le da șansa de a contesta decizia.

„Autoritățile din Republica Moldova trebuie să respecte, protejeze, promoveze și să asigure toate drepturile omului – civile, politice, economice, sociale și culturale, la nivel național. Toate încălcările și abuzurile la adresa drepturilor omului trebuie abordate. Autoritățile publice trebuie să pună capăt suprimării spațiului civic, inclusiv atacurilor asupra apărătorilor drepturilor omului și organizațiilor societății civile și intoleranței față de opiniile percepute ca fiind critice la adresa autorităților”, solicită Amnesty Internațional.

Organizația reclamă cazuri de hărțuire și intimidare a organizațiilor neguvernamentale și jurnaliștilor, dar și încălcarea principiului nereturnării în țara de origine, în cazul pericolului iminent de tortură, tratamente inumane și degradante.

„În dimineața zilei de 6 septembrie, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Moldova a reținut șapte cetățeni turci, profesori ai rețelei de licee „Orizont”. La reținerea și îndepărtarea din țară a acestor persoane, ofițerii SIS au folosit forța excesivă. În luna aprilie curent, aceste persoane au cerut azil în Republica Moldova. În loc să fie examinate prompt cererile lor, prin care aceștia atenționau cu privire la riscul încălcărilor grave ale drepturilor omului, inclusiv cu privire la un proces judiciar inechitabil și tortură, în cazul trimiterii forțate în Turcia, autoritățile moldovenești au reținut aceste persoane și le-au îndepărtat forțat în Turcia, în aceeași zi, fără a le da posibilitatea de a contesta decizia. La revenirea forțată în Turcia, aceste șapte persoane au declarat că au fost acuzate de apartenență la un presupus „grup terorist” și, în momentul emiterii acestui document, persoanele sunt încă ținute în detenție arbitrară în așteptarea, unui proces de judecată”, cităm din același comunicat.

Amnesty Internațional arată că Republica Moldova se pregătește pentru alegerile parlamentare din 2019 și perioada preelectorală oferă posibilitate liderilor politici să-și asume angajamente concrete de a respecta, proteja și promova drepturile economice, sociale și culturale și de a aborda încălcarea drepturilor civile și politice ale cetățenilor.

„Autoritățile din Moldova trebuie să recunoască, de asemenea, importanța ONG-urilor și a altor actori ai societății civile întru susținerea implementării drepturilor omului pentru toate persoanele fără discriminare, fiind obligate să denunțe public atacurile, intimidarea și hărțuirea apărătorilor drepturilor omului, precum și altor activiști și organizații ale societății civile”, mai cere organizația.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md