Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Politic

18 Dec. 2018 / 21:07

Pavel Filip: 10,8 miliarde de lei din frauda bancară sunt acoperite prin decizii de judecată

Majoritatea banilor delapidaţi de la cele trei bănci din ţară poate fi recuperată prin decizii de judecată. Declaraţia a fost făcută de prim-ministrul Pavel Filip la emisiunea „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1. Premierul a precizat că Procuratura Generală are elaborată o strategie de recuperare a banilor şi că prin decizii de judecată pot fi restituite 10, 8 miliarde de lei.

Pavel Filip a specificat că frauda bancară se cifrează la 13,5 miliarde de lei şi că toţi aceşti bani vor fi restituiţi prin decizii de judecată şi vânzarea activelor celor trei bănci falimentate.

„Eu am văzut cifrele, sunt 13,5 miliarde lei, ceea ce constituie frauda bancară. Au fost identificate patru grupuri implicate în sustragerea banilor. Este vorba despre grupul Shor, Platon, Filat, Gacichevici. Sunt decizii judecătoreşti şi aceste decizii acoperă 10, 8 de miliarde de lei. Au mai rămas 2,7 de miliarde de lei, dintre care 1 miliard a fost întors şi 1,7 miliarde Banca Naţională urmează să le întoarcă din vânzarea activelor acestor bănci”, a precizat Pavel Filip.

Fiind întrebat de ce politicianul Ilan Shor se află în libertate, Pavel Filip a răspuns: „Este condamnat. Sunt sigur că acest om îşi va ispăşi pedeapsa”.

Şeful Cabinetului de miniştri a reiterat că o astfel de fraudă nu se mai poate repeta.

„Pentru noi a fost important să stabilizăm sistemul bancar şi asta se putea termina cu falimentul Republicii Moldova. Tot ce am făcut, am făcut împreună cu Fondul Monetar Internaţional. Am aprobat legi, am fortificat Banca Naţională. Asemenea fraude nu se mai pot repeta. Avem direcţia de investigaţie a fraudei şi direcţia de recuperare a banilor furaţi. Au existat rapoarte Kroll. În baza raportului Kroll 2 Procuratura Generală a elaborat o strategie de recuperare a activelor”, a mai spus Pavel Filip.

În discuţia despre alegerile parlamentare din februarie 2019, prim-ministrul a spus că încă nu a luat o decizie dacă va candida.

„La timpul său voi face aceste anunţuri pentru că nu îmi place să vorbesc prin aluzii, se va lua decizia cred că zilele următoare, iar mie îmi place să anunţ după ce este luată o decizie”, a spus prim-ministrul.

Făcând totalurile anului, Pavel Filip a menţionat: „2018 a fost anul în care am început să construim”. Printre reuşitele activităţii Guvernului premierul a menţionat implementarea reformelor, majorarea salariilor şi a pensiilor, proiectele de interconexiune energetică cu România, deschiderea ţării pentru investiţii străine. În acelaşi timp, şeful Cabinetului de miniştri  a spus că persistă probleme în domeniile educaţie şi sănătate.

Guvernul Filip a fost învestit în funcţie pe 20 ianuarie 2016. 

Comentarii