08:46:46 24.04.2024
Stiri

DECLARAȚIE: „R. Moldova a fost NEDREPTĂȚITĂ. Nu putem pune la zid judecătorii să-i ÎMPUȘCĂM, nu putem să le dăm indicații, nu-i putem telefona”

Politică 19.12.2018 12:00 Vizualizări2446 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE: „R. Moldova a fost NEDREPTĂȚITĂ. Nu putem pune la zid judecătorii să-i ÎMPUȘCĂM, nu putem să le dăm indicații, nu-i putem telefona”


Dialogul autorităților de la Chișinău cu Uniunea Europeană nu este tocmai bun din mai multe motive, inclusiv din cauza invalidării alegerilor locale din municipiul Chișinău, dar și afilierii unor partide politice din R. Moldova cu Partidul Popular European, care deține majoritatea în Parlamentul European. De această părere este premierul Pavel Filip, care spune că această abordare ar fi „nedreaptă”, pentru că Guvernul a îndeplinit toate condiționalitățile asumate.

„Chiar și în cazul invalidării alegerilor din municipiul Chișinău ce putem noi face? Doar un instrument are Guvernul în mâinile sale: de a veni cu inițiative legislative și de a modifica cadrul legal. Nu putem pune la zid judecătorii să-i împușcăm, nu putem să le dăm indicații, nu-i putem telefona”, a declarat Filip, în cadrul unei emisiuni televizate.

Acesta recunoaște că dialogul cu UE nu e tocmai bun și dă vina pe faptul că Parlamentul European este format din mai multe grupuri politice.

CITIȚI și DOC // Proiectul Rezoluției, dezbătut în Parlamentul European, cu privire la R. Moldova: Evoluții în domeniile financiar, energetic și de comerț exterior, dar regrese privind standardele democratice

„Ce avem noi în vedere atunci când vorbim despre UE? PE, Comisia Europeană, Consiliul European. Totul pornește din PE, deoarece situația e asemănătoare cu cea din Parlamentul de la Chişinău. Sunt grupuri politice. În Chișinău sunt partide politice care sunt afiliate unor grupuri politice din PE. Cei din grupul social-democraților ne-au apărat, iar cei din grupul popular-european ne-au criticat și au venit cu acea rezoluție care nu reflecta realitatea. A fost mai mult o atitudine politică. Se dorește să fie susținute unele partide politice din R. Moldova și nu s-a ales calea cea mai dreaptă - blocarea finanțării”.

Premierul a precizat că UE a tot tergiversat debursarea asistenței financiare, care a fost semnată la începutul anului 2018. „Invalidarea alegerilor din Chișinău a fost un pretext exact la locul lui ca să oprească această finanțare. De ce nu a fost acordat suportul direct bugetar R. Moldova, unde nu există nicio condiționalitate politică? Nu există nicio condiționalitate care s-ar referi la respectarea drepturilor omului. Este un acord între doi parteneri și, odată ce noi ne-am respectat obligațiunile, acești bani trebuiau să fie debursați. Tot ce s-a întâmplat în ultimul timp în acest dialog cu UE este o încărcătură foarte mare politică și emoțională”.

Oficialul a vorbit și despre așteptările sale în legătură cu faptul că România va prelua președinția Consiliului Europei.

„Sunt foarte recunoscător României pentru că, dincolo de schimbarea spectrului politic la București sau la Chişinău, atitudinea României față de republica noastră nu s-a schimbat. Acesta este cel mai valoros lucru pe care îl are R. Moldova, acest suport și susținere necondiționată din partea României. Președinția României la Consiliu este una foarte importantă. Ne dorim să pornim mai multe proiecte transfrontaliere. Unul la care eu visez foarte mult este trecerea la ecartamentul european. Ulterior, poate vom avea un tren de mare viteză Chișinău-București. Aceasta ar asigura o apropiere și mai mare. În această perioadă ne dorim să obținem și niște perspective mai clare cu privire la parcursul și integrarea europeană”, a punctat Filip.

Întrebat la ce etapă se află proiectul gazoductului Iași – Ungheni - Chișinău, Pavel Filip a anunțat că în cel mai scurt timp vor începe lucrările de construcție.

„Mi-am dorit ca acest proiect să fie realizat până la finele acestui an, în cel mai rău caz să fie finalizat până la sfârșitul mandatului. Cu părere de rău, toate aceste proceduri consumă foarte mult timp. Este simplu atunci când declarăm că „Transgazul” a venit și investește în construcția gazoductului, dar există proceduri. În cel mai apropiat timp se va purcede nemijlocit la construcția gazoductului. În ceea ce privește inerconectarea energetică, în doi-trei ani de zile ar trebui să avem această interconexiune”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md