19:18:29 25.04.2024
Stiri

Un jurnalist spune că a fost amenințat de un deputat: „Expresia „a trosni în moalele capului” este o instigare la omor”

Social 19.12.2018 14:20 Vizualizări2592 Autor: Ziarul National
Un jurnalist spune că a fost amenințat de un deputat: „Expresia „a trosni în moalele capului” este o instigare la omor” vnichitus.wordpress.com


Scântei între un deputat și un jurnalist din R. Moldova.

Jurnalistul Victor Nichituș este deranjat de faptul că unii politicieni folosesc un limbaj agresiv în raport cu cei care împărtășesc o altă opinie. „Această incapacitate de a accepta că altcineva poate avea o altă opinie vine din convingerea politicienilor că dețin adevărul absolut și duce de cele mai multe ori la apariția unui limbaj agresiv, la limită, mereu la un pas „de a trosni în moalele capului pe cineva””, scrie acesta pe blogul său.

Ceea ce l-a supărat pe Nichituș a fost comentariul critic la adresa sa, scris de liberal-democrata Maria Ciobanu pe Facebook: „Eu pot fi tolerantă, pot să nu aud ceea ce nu merită să fie auzit, pot trece peste multe, întrucât sunt conștientă de faptul că oamenii sunt foarte diferiți. Nu îi pot însă suporta pe ticăloși, pe hoți, pe mizeriile societății, care au însușit cu „brio" cum să se gudure pe lângă cei cu bani, trecând de la un finanțator la altul fără a clipi din ochi. Mă refer la asa-zișii formatori de opinie, analiști de tot soiul, editorialiști etc. Acei care împroașcă seară de seară ecranele tv cu zoi, cântând imnuri de slavă lui Michiduță. Să nu îmi reproșați că i-au cântat și fostului lider al PLDM. Nu o făceau atât de grețos, dar chiar și așa mi-au trezit dezgust și atunci... Eu când îl aud pe un Nichituș la un post de radio că se dă cu părerea, are și el editoriale, se vrea luat în seamă, simt cum mi-aș dori să-l trăsnesc în moalele capului. Câți finanțatori a schimbat Nichituș de când a trecut Prutul în Basarabia, pentru a ne ferici? Vă rog, înainte de a asculta nichituși, întrebați-vă și Dvs. pe cine slujesc acești mâncăi și de unde sunt banii pe care îi primesc. Nu cumva din miliardele furate?”.

„Deputatul PLDM, Maria Ciobanu, notează pe Facebook că la auzul editorialelor mele radiofonice își dorește să mă trăsnească în moalele capului. Expresia „a trosni în moalele capului” este o instigare la omor. Maria Ciobanu, filolog de profesie, cunoaște semnificația cuvintelor și a expresiilor pe care le folosește. Nu poate invoca vreo scuză referitoare la necunoașterea expresiilor românești”, îi răspunde Nichituș.

Jurnalistul mai spune că în Codul Penal există articole care pedepsesc instigarea, fie ea urmată și de neexecutare, la omor. „Maria Ciobanu are, potrivit fișei postului pe care îl ocupă, o serie de obligații. Pe 25 noiembrie 2014, Maria Ciobanu a fost decorată de președintele Băsescu cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” – în grad de Ofițer. Atât calitatea de deputat, cât și cea de purtător al unei înalte decorații acordate de statul român ar trebui să aducă după ea un comportament ireproșabil atât în public, cât și pe rețelele de socializare”.

Acesta a mai adăugat că ar trebui să se autosesizeze și ONG-urile media în legătură cu acest incident.

„Amintesc deputatului Maria Ciobanu că în articolele care reglementează libertatea de expresie există o prevedere care interzice violența publică. Iar în alta se vorbește despre răspunderea civilă pentru informaţia adusă la cunoştinţa publică. Opiniile exprimate de jurnaliști, indiferent de siajul politic în care activează aceștia, nu sunt un motiv pentru apariția linșajelor publice. Atunci când un deputat moldovean își permite să amenințe cu agresare fizică un jurnalist pentru opiniile exprimate înseamnă că limita a fost depășită, iar organizațiile neguvernamentale din câmpul mediatic moldovenesc ar trebui să se autosesizeze. Campania electorală care începe nu constituie un motiv pentru apariția îndemnurilor la violență fizică la adresa ziariștilor”, a conchis Victor Nichituș.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md