Ştiri

Sursa imaginii: romaniatv.net

Ştiri / Social

18 Dec. 2018 / 10:34

Noi scannere pentru controlul bagajelor, donate de SUA

Alte trei scannere pentru controlul bagajelor vor intra, în viitorul apropiat, în dotarea Serviciului Vamal. Echipamentele sunt donate de către Departamentul de Stat al SUA, graţie Programului EXBS (Export Control and Border Security), iar anunţul privind oferirea acestora a fost făcut de către Consilierul Programului EXBS pentru Republica Moldova şi Armenia, Robert Pazos, în cadrul întrevederii cu directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal, donaţia vine să completeze alte trei echipamente similare, donate prin intermediul EXBS în anul 2012. Ulterior, în decembrie 2017, cu suportul aceluiaşi program, au fost repuse în funcţiune cinci scanere mobile.

Programul mai include şi organizarea cursurilor de instruire şi a vizitelor de studiu cu tematici ce vizează detectarea armelor convenţionale şi de distrugere în masă, precum şi a altor mărfuri de contrabandă sau cu dublă destinaţie.

Tot în cadrul aceluiaşi program, angajaţii Serviciului Vamal au fost instruiţi în domeniul citirii imaginilor X-Ray, generate de softul electronic SIMFOX, donat de către Ambasada SUA în Moldova.

În cadrul discuţiilor, Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie i-a mulţumit reprezentantului EXBS pentru sprijinul constant acordat Serviciului Vamal pe tot parcursul perioadei de colaborare.

La rândul său, Robert Pazos a menţionat că apreciază angajamentul Serviciului Vamal de a-şi consolida capacităţile instituţionale în toate domeniile de responsabilitate şi şi-a exprimat disponibilitatea susţinerii tuturor demersurilor în acest sens.

Misiunea Programului EXBS constă în prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă şi a armelor convenţionale avansate prin oferirea asistenţei în consolidarea sistemelor naţionale de control al exporturilor statelor care sunt în posesia, produc sau livrează elemente strategice, precum şi a statelor prin care aceste elemente ar putea fi tranzitate.

 

 

Comentarii