Ştiri

Sursa imaginii: ziarulnational

Ştiri / Social

18 Dec. 2018 / 14:57

Studiu: O familie în care cresc doi copii ar avea nevoie de venituri lunare de peste 12 mii de lei

Circa 12 mii 300 de lei ar trebui să constituie salariul de trai pentru o familie din doi adulţi şi doi copii. Acestea sunt datele unui studiu de caz în industria de producţie a îmbrăcămintei, efectuat în Republica Moldova cu concursul Fundaţiei germane Fridrich Ebert Stiftung, altor ONG-uri, prezentate azi la Chişinău în cadrul unei mese rotunde. Reprezentantul fundaţiei Veaceslav Palade a opinat că misiunea ei este de a promova conceptul salariului de trai pentru a evalua calitatea vieţii, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Misiunea noastră în Moldova, dar cred că şi în lume este să promovăm conceptul de democraţie socială, conceptul de muncă decentă pentru angajaţi, facem advocacy pentru drepturile muncitorilor şi alte lucruri din domeniul social, astfel încât salariul de trai este un concept nou pentru Moldova”, a declarat Veaceslav Palade.

Studiul a fost elaborat de sociologul Vitalie Sprînceană şi antropologul Lilia Nenescu. La dezbaterile publice au participat mai multe categorii de salariaţi, inclusiv reprezentanţi ai sindicatelor, care au  estimat mărimea salariului de trai  în alte sume. De două ori mai mari, potrivit unui studiu al sindicatelor.

„Dacă e să vorbim din perspectiva oamenilor, traiul decent este o noţiune destul de relativă şi fiecare familie ori persoană poate să spună diferit ce înseamnă un trai decent dar din punct de vedere ştiinţific putem stabili unele criterii care să spună că iată persoana are nevoie de atâtea produse alimentare, de alte produse, de resurse pentru servicii”, a declarat reprezentantul Departamentului Economic din Cadrul Confederaţiei Sindicatelor, Iurcu Sergiu.

 

Comentarii